Gepubliceerd op 03/10/2012 à 13:52
De grootste valkuil voor een relatie bij erectiestoornissen is het onderwerp vermijden. Soms wordt seks geassocieerd met mislukken en wordt bijgevolg elk lichamelijk contact vermeden. Wat kunt u, als partner, doen om het niet zover te laten komen?
Wanneer u niet langer over het erectieprobleem praat, begint het vermijdingsgedrag. Dan doktert u allerlei strategieën uit om elkaar te ontlopen, en gaat u bijvoorbeeld op verschillende uren naar bed. Knuffelen of dicht bij elkaar kruipen gebeurt niet meer, want dat kan de indruk wekken dat er meer verwacht wordt. Uiteindelijk valt elk lichamelijk contact weg. En zo verdwijnt een fundamentele dimensie uit het leven van een koppel.
Sommige koppels zeggen dat de gelegenheid zich nog niet heeft voorgedaan. Wacht echter niet te lang af, maar wees proactief en schep de geschikte voorwaarden. Neem zelf het initiatief. Schep eerst een positieve sfeer. Praat niet in bed over seks om de associatie tussen seks en problemen te vermijden. Kaart het probleem ook niet aan wanneer u te veel gedronken hebt, want dan heeft u minder controle over uw emoties of uw woorden.
Gedraag u als partner niet gekrenkt. Zeg niet: "Ik heb geen seksleven meer" of "Ik heb niets meer aan mijn man", maar focus op wat wel nog mogelijk is, want er is nog best veel mogelijk als de relatie goed zit.
Mannen met een erectieprobleem hebben het daar vaak moeilijk mee. Probeer de situatie niet zwaarder en dramatischer te maken. Benader de toestand liever met wat humor, wat aan de lichtvoetige kant.
Ook al kunnen bepaalde aspecten niet meer, focus op wat nog wel kan. Creëer eilandjes waar u elkaar nog vastpakt, knuffelt, streelt en masseert. Zorg ervoor dat de connectie blijft bestaan.
Verrassend genoeg verzwijgen heel wat mannen voor hun partner dat ze een erectiepil genomen hebben. Waarschijnlijk vanuit een zekere schroom omdat ze niet geconfronteerd willen worden met een falende erectie. Ook bij een nieuwe relatie nemen mannen soms veiligheidshalve op voorhand een erectiepil. Ze aarzelen en twijfelen of die relatie wel sterk genoeg is om een mogelijk erectieprobleem te dragen.
Openheid over het nemen van hulpmiddelen voor de erectie getuigt echter van een goede relatie. Stiekem handelen en doosjes verbergen niet.
Deel en print dit artikel
Snurkt u 's nachts? Bent u overdag moe, slaperig en prikkelbaar? Misschien lijdt u wel aan het slaapapneu-hypopneusyndroom (SAHS), een aandoening met precies deze sympt...
Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer naar de zwellichamen (twee zijreservoirs van de penis) toe. Bij erectiestoornissen is die functie echter aangetast. Een vaatve...
Een depressie leidt meestal tot een verminderd libido, wat vaak erectiestoornissen als gevolg heeft. En...Depressie en erectiestoornissen: twee interactieve klachten
Nog al te vaak wordt gedacht dat een erectiestoornis steeds een zuiver psychologische oorzaak heeft. Dat is absoluut niet het geval. Bij de...Niet altijd psychologisch
Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen