Borstkanker: type HER2-positieve kanker - HER2-positieve borstkanker: welke impact op het we | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Borstkanker: type HER2-positieve kanker


GETUIGENISSEN

HER2-positieve borstkanker: welke impact op het werk?

HER2-positieve borstkanker: welke impact op het werk?

Pr Hannelore Denys, kliniekhoofd medische oncologie UZ Gent

Veel vrouwen die gediagnosticeerd worden met borstkanker moeten noodgedwongen een tijdje stoppen met werken. Toch is het soms mogelijk om tijdens of na de behandeling te gaan werken. Maar dat vereist een grote flexibiliteit van zowel werkgever als collega’s.

Heeft HER2-positieve borstkanker een grotere impact op iemands carrière dan andere borstkankers?

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit welk type borstkanker iemand heeft en het varieert van patiënt tot patiënt. Je hebt vrouwen die weinig last hebben van bijwerkingen van de behandelingen (chemotherapie, bestraling, hormoonbehandeling enz.) en anderen die meer hinder ondervinden of meer tijd nodig hebben om volledig te herstellen.

In geval van HER2-positieve borstkanker bestaat een aanvullende behandeling die bovenop de chemotherapie gegeven wordt: trastuzumab. Dit middel geeft weinig tot geen bijwerkingen. Er zijn twee toedieningsvormen, een intraveneuze toediening die gemiddeld een half uur duurt en een onderhuidse inspuiting die sneller verloopt (2-5 min). Na haar bezoek aan het ziekenhuis kan de patiënte in principe gewoon weer aan het werk.

Moeten patiënten vaak stoppen met werken?

Niet iedere job laat toe om ’s morgens te zeggen: ‘Ik heb vandaag een slechte dag en ga niet werken.’ Terwijl iemand die bijvoorbeeld in de zaak van haar partner of familie werkt bijvoorbeeld, wel zelf kan beslissen om enkele uren te werken als ze zich goed genoeg voelt. Maar dat komt maar zelden voor …

Dit gebrek aan flexibiliteit van de arbeidsmarkt heeft een onmiskenbaar gevolg: zowat 80% van de patiënten met een job moet noodgedwongen stoppen met werken tijdens de behandeling. Bijgevolg zijn de meeste borstkankerpatiënten 6 tot 12 maanden afwezig van het werk.

Zijn er medische redenen om een snellere werkhervatting tegen te houden?

Voor de meeste patiënten blijft het moeilijk om binnen het jaar terug fulltime te gaan werken. Na de operatie hangt de duur van arbeidsongeschiktheid vooral af van hoe vlug de patiënte herstelt van de chemotherapie en /of bestraling.  

Kan werkhervatting op psychologisch vlak positief zijn?

De meeste patiënten willen graag terug aan het werk. Het is voor hen vaak het signaal dat ze een nieuwe start kunnen nemen. Het is wel erg belangrijk dat de (ex) borstkankerpatiënte open communiceert over haar ziekte en de gevolgen daarvan. Kanker moet bespreekbaar zijn, ook op de werkvloer.

Hoe verloopt de werkhervatting het beste?

Een progressieve werkhervatting maakt het meeste kans op slagen. Niet iedereen is fysiek of mentaal in staat om na 6 of 12 maanden afwezigheid terug fulltime te werken. Veel patiënten kampen na de behandeling nog lange tijd met vermoeidheid of concentratieproblemen. Dan moet er veel begrip zijn van de werkgever en collega’s. Soms zijn er lichamelijke beperkingen - zoals bijvoorbeeld een opgezwollen arm - waardoor collega’s bereid moeten zijn om een deel van haar werk over te nemen. Veel patiënten volgen bovendien nog een revalidatieprogramma en moeten tijd krijgen om volledig te recupereren. Het is perfect mogelijk om deeltijds te werken en deeltijds met ziekteverlof te zijn,  maar vaak stuiten de patiënten op een weigering van hun werkgever. Het is ook niet altijd haalbaar om aangepast werk te krijgen binnen hetzelfde bedrijf. Nu gebeurt het helaas nog te dikwijls dat (ex)patiënten niet meer welkom zijn op hun werk en bij hun terugkeer met een drogreden ontslagen worden. Op dit vlak is er dus nog veel werk aan de winkel.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Gerichte behandeling voor borstkanker in een vroeg stadium 10 11 2015
Borstkanker: type HER2-positieve kanker
Gerichte behandeling voor borstkanker in een vroeg stadium

De resultaten van een nieuwe wetenschappelijke studie betekenen een stap vooruit in de ontwikkeling van een therapie die specifiek gericht is op HER2-positieve borstka...

Lees verder
Borstkanker: chirurgie of radiotherapie van de klieren? 29 09 2015
Borstkanker: type HER2-positieve kanker
Borstkanker: chirurgie of radiotherapie van de klieren?

Bij borstkanker kunnen de kankercellen zich verspreiden via het bloed of de lymfe, dat is een weefselvloeistof die door de lymfevaten circuleert en een belangrijke rol sp...

Lees verder
Borstkanker: aantal borstamputaties neemt toe 14 09 2015
Borstkanker: type HER2-positieve kanker
Borstkanker: aantal borstamputaties neemt toe

Volgens een recente studie kiezen almaar meer vrouwen die borstkanker hebben eerder voor een borstamputatie of mastectomie - een volledige verwijdering van de borst -...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

Wat moet er volgens u vooral verbeteren in de behandeling van borstkanker?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook