Gepubliceerd op 29/09/2015 à 11:01
Onderzoekers hebben proberen te achterhalen wat de beste therapeutische optie is als er bij borstkanker kankercellen in de lymfeklieren van de oksels zitten. Chirurgie of radiotherapie?
Bij borstkanker kunnen de kankercellen zich verspreiden via het bloed of de lymfe, dat is een weefselvloeistof die door de lymfevaten circuleert en een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. De lymfeklieren filteren de lymfe; de kankercellen bij borstkanker bijvoorbeeld kunnen dus via dat vocht de klieren binnendringen. Daarom stellen artsen aan patiënten met borstkanker soms een okseltoilet voor als de klieren die onder de oksel zitten – die zitten het dichtst bij de borst – aangetast zijn. Bij de ingreep worden de klieren weggenomen om eventuele uitzaaiingen in de klieren uit te sluiten en zo te voorkomen dat de kanker zich verder verspreidt.
De ingreep kan echter op termijn bijwerkingen hebben en aan de basis liggen van het zogenaamde ‘dikke arm-syndroom’ (lymfoedeem), waarbij de lymfe niet meer naar behoren circuleert. De arm zwelt dan op en kan pijn gaan doen. Onderzoekers wilden daarom nagaan of radiotherapie voor de behandeling van aangetaste lymfeklieren niet even doeltreffend zou kunnen zijn en tegelijk misschien minder soortgelijke complicaties zou geven.
Uit het onderzoek blijkt dat radiotherapie en chirurgie vergelijkbare resultaten oplevert voor wat de overlevingskansen betreft, maar dat radiotherapie wel een licht voordeel heeft: in de vijf jaar na de behandeling treden er maar in 11% van de gevallen lymfoedemen op. Voor chirurgie is dat 23%(1).
Maar de discussie is nog lang niet rond. “De kwestie roept nog veel controverse op”, zegt dr. Pino Cusumano, oncologisch chirurg en specialist borstkanker in het CHU in Luik. “Het is moeilijk om een grote groep patiënten bijeen te krijgen voor onderzoek naar deze kwestie. Kleine schommelingen kunnen de weegschaal dan ook snel in de ene of andere richting doen overhellen en tegenstrijdige resultaten opleveren.”
Dankzij andere wetenschappelijke studies kunnen deze resultaten gelukkig in perspectief worden geplaatst. Volgens dergelijke studie (2) zou bij aantasting van de klieren of bij een sterk verhoogd risico op het terugkeren van de kanker, doelgerichte radiotherapie van de klieren aangevuld met radiotherapie van de borst het aantal recidieven doen dalen, maar paradoxaal genoeg heeft deze aanpak geen enkele impact op de overlevingskansen van de patiënten. De resultaten tonen aan, aldus de onderzoekers in hun conclusies, hoe belangrijk het is om de behandeling pas te kiezen na een diepgaand gesprek tussen arts en patiënt over de eventuele risico’s en voordelen van radiotherapie. Zo kan de patiënt met kennis van zaken de beste keuze maken.
Thomas Coucq
Deel en print dit artikel
De resultaten van een nieuwe wetenschappelijke studie betekenen een stap vooruit in de ontwikkeling van een therapie die specifiek gericht is op HER2-positieve borstka...
Lees verderBij borstkanker kunnen de kankercellen zich verspreiden via het bloed of de lymfe, dat is een weefselvloeistof die door de lymfevaten circuleert en een belangrijke rol sp...
Lees verderVolgens een recente studie kiezen almaar meer vrouwen die borstkanker hebben eerder voor een borstamputatie of mastectomie - een volledige verwijdering van de borst -...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDr. Corina Martinez-Mena, medisch oncologe in de Borstkliniek ISALA van het UMC Sint-Pieter.
Pr Hannelore Denys, kliniekhoofd medische oncologie UZ Gent
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen