Borstkanker: type HER2-positieve kanker - Tumoren almaar gerichter aangepakt | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Borstkanker: type HER2-positieve kanker


GETUIGENISSEN

Tumoren almaar gerichter aangepakt

Tumoren almaar gerichter aangepakt

Dr. Philippe Aftimos, oncoloog in het Instituut Jules Bordet in Brussel.

Dankzij almaar betere en gevoeligere technieken is het vandaag mogelijk om een exact profiel te bepalen van een tumor. Artsen krijgen op die manier meer zicht op de sterke en zwakke punten ervan en kunnen zo meer gerichte en efficiëntere behandelingen op maat van de patiënt ontwikkelen.

Welke impact heeft de recente vooruitgang in het kankeronderzoek op de ‘profilering’ van de tumor?

“Traditioneel worden er drie grote groepen van borstkanker onderscheiden: HER2-positieve, hormonoonreceptor positieve en triple-negatieve borstkanker. Met bepaalde therapieën kunnen we die verschillende types borstkanker gericht aanpakken. Zo is hormoontherapie doeltreffend bij hormoongevoelige kankers. Maar dat is niet alles, want er worden geregeld nieuwe medicijnen ontwikkeld! Sinds meer dan een jaar kan het middel Afinitor bijvoorbeeld worden gecombineerd met hormoontherapie om eventuele resistentie voor de hormoonbehandeling – wat soms voorkomt in de stadia met uitzaaiingen – tegen te gaan. Daarnaast zitten de CDK4/6 remmers, een nieuwe klasse van medicijnen die zich op de celcyclus richten, nu in een gevorderde fase van de ontwikkeling. We zullen ze dus allicht heel binnenkort in ons therapeutisch arsenaal hebben.”

En hoe zit het met de HER2-positieve kankers?

“Met Herceptin als adjuvante (aanvullende) therapie is de prognose bij HER2-positieve kankers sterk verbeterd. Sinds de komst van  andere, nog meer geavanceerde geneesmiddelen is de prognose vandaag zelfs nog beter! Kadcyla – het medicijn wordt sinds 1 december in België terugbetaald – is zo’n voorbeeld. Het is een geneesmiddel op basis van Herceptin waarop een chemotherapiemedicijn is ‘geënt’. Dat chemotherapiemedicijn komt dus niet vrij in het bloed van de patiënt, maar rechtstreeks in de tumor op het moment dat Herceptin in contact komt met de kankercellen. Het geneesmiddel heeft dus veel minder bijwerkingen dan de traditionele chemotherapie – geen haaruitval, geen misselijkheid met braken enz. –  en is toch uiterst doeltreffend!”

Zijn er andere recente vorderingen?

“Sinds enige tijd en dankzij de ontwikkeling van de technologie kunnen we specifieke genen in de tumoren opsporen. Daardoor kunnen we de ziekten nauwkeuriger rangschikken volgens de bestaande genetische afwijkingen en die groepen in nog meer subgroepen onderverdelen. We hebben er nu al meer dan tien!”

Hoe worden genetische afwijkingen opgespoord?

“Het gaat niet om genen die specifiek zijn voor een patiënt – ze zijn niet erfelijk – maar wel om genen die in de tumor opduiken na mutaties van de kankercellen.
In het laboratorium wordt DNA geïsoleerd uit de kankercellen die bij de biopsie worden weggenomen. Met machines – zogenaamde sequencers - gaan we vervolgens op zoek naar specifieke genen. Op die manier krijgen we een soort identiteitskaart van elke kanker.”

Waarvoor dient die ‘identiteitskaart’?

“Ze geeft ons informatie over de resistentie voor deze of gene behandeling, waardoor we  onze aanpak kunnen bepalen in functie van de patiënt. Het laat ons ook toe doelwitten te vinden die we kunnen viseren met de specifieke gerichte behandelingen die op dit moment in ontwikkeling zijn. Zo’n 30% van de patiënten vertoont dit type van afwijkingen die we met dergelijke gerichte behandeling zouden kunnen behandelen.”

Hoe kunnen geneesmiddelen zich op die afwijkingen richten?

“Sommige genetische mutaties in de tumor kunnen bijvoorbeeld signaaltransductieroutes activeren die de vermeerdering van de kankercellen stimuleren. Met bepaalde geneesmiddelen kunnen we die routes nu uitschakelen. Ze verhinderen als het ware dat ‘de boodschap kan passeren’ en dus ook dat de kankercellen gaan woekeren.”

Welke resultaten mogen we van die nieuwe ontwikkelingen verwachten?

“Het zal nog even duren voor we exacte cijfers over borstkanker hebben. Maar voor kanker in het algemeen – vooral dan bij melanomen en longkanker – bedroeg het responspercentage (dat is de regressie van de tumor) 7 tot 10% in de fase 1-studies vóór er doelgerichte behandelingen waren. Sinds we deze genoomafwijkingen gericht kunnen behandelen, is het responspercentage opgelopen tot 50 tot 80%. Dat is ongezien!

We mogen de komende jaren dus een echte revolutie verwachten in de aanpak en behandeling van borstkanker.

Zijn dit soort doelgerichte therapieën al beschikbaar?

“Momenteel bevinden ze zich in verschillende fases van ontwikkeling en zijn ze nog niet beschikbaar. Ze kunnen wel worden gebruikt in het kader van klinische studies. We doen trouwens mee aan het Europese project Aurora rond uitgezaaide borstkanker, waardoor we vrouwen de weg kunnen tonen naar dat soort studies met gerichte therapieën.”

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Gerichte behandeling voor borstkanker in een vroeg stadium 10 11 2015
Borstkanker: type HER2-positieve kanker
Gerichte behandeling voor borstkanker in een vroeg stadium

De resultaten van een nieuwe wetenschappelijke studie betekenen een stap vooruit in de ontwikkeling van een therapie die specifiek gericht is op HER2-positieve borstka...

Lees verder
Borstkanker: chirurgie of radiotherapie van de klieren? 29 09 2015
Borstkanker: type HER2-positieve kanker
Borstkanker: chirurgie of radiotherapie van de klieren?

Bij borstkanker kunnen de kankercellen zich verspreiden via het bloed of de lymfe, dat is een weefselvloeistof die door de lymfevaten circuleert en een belangrijke rol sp...

Lees verder
Borstkanker: aantal borstamputaties neemt toe 14 09 2015
Borstkanker: type HER2-positieve kanker
Borstkanker: aantal borstamputaties neemt toe

Volgens een recente studie kiezen almaar meer vrouwen die borstkanker hebben eerder voor een borstamputatie of mastectomie - een volledige verwijdering van de borst -...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

Wat moet er volgens u vooral verbeteren in de behandeling van borstkanker?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook