Het virus wordt vooral overgedragen bij onveilig vrijen. Het hiv kan worden overgedragen als sperma, zaadvocht, vaginale of anale afscheiding in contact komt met een slijmvlies: het slijmvlies van de vagina, de aars of de mond. Het virus kan ook worden overgedragen als er geen ejaculatie plaatsvindt.
Daarnaast kan het virus worden overdragen bij blootstelling aan bloed dat besmet is met het hiv. Mensen die drugs inspuiten (en gebruikte spuiten doorgeven) en gezondheidswerkers (door prikongevallen met bloed van geïnfecteerde patiënten) lopen het hoogste risico. In de ontwikkelde landen is er geen risico meer op overdracht van het hiv door een bloedtransfusie.
Een hiv-positieve moeder loopt 20 tot 30% kans om het virus op haar kind over te dragen tijdens de zwangerschap, de bevalling of bij borstvoeding. Met een goede medische begeleiding en een geschikte behandeling is dat risico echter miniem.
Artikel tot stand gekomen met de medewerking van dr. Jean-Christophe Goffard, hoofd van het aidsreferentiecentrum van het Erasmusziekenhuis
Sinds de jaren tachtig en het begin van de epidemie stijgt het aantal hiv-infecties in België continu. In 2009 was het aantal nieuwe infecties in ons land hoger dan ooit: er werden 1.115 nieuwe infecties gediagnosticeerd. Het hiv is dus niet op de terugweg, integendeel!
Het aantal aidsgevallen neemt af
Maar het aantal gevallen van aids, dus de volle ziekte, is sinds het begin van de epidemie sterk gedaald. Tussen 1995 en 1997 is het aantal gevallen met de helft afgenomen dankzij de tritherapie. Sindsdien blijft het min of meer stabiel. Toch zijn er nog veel mensen die pas laat ontdekken dat ze seropositief zijn, namelijk als ze al aids hebben. Bovendien heeft de ontwikkeling van antivirale middelen ten onrechte de indruk gegeven dat seropositief zijn een goedaardige situatie is, een situatie die gemakkelijk met geneesmiddelen onder controle kan worden gebracht.
Artikel tot stand gekomen met de medewerking van dr. Jean-Christophe Goffard, hoofd van het aidsreferentiecentrum van het Erasmusziekenhuis
Het hiv, het humane immunodeficiëntievirus, valt het immuunsysteem aan. Het veroorzaakt een immunodepressie, een verzwakking van het immuunsysteem. Het lichaam is daardoor niet meer goed beschermd: het slaagt er niet meer in om zich te verdedigen tegen ziektes waar het normaal geen moeite mee heeft. Het optreden van aandoeningen die typisch zijn voor een toestand van immunodepressie, markeert de evolutie van seropositiviteit naar het ziektestadium: aids (acquired immunodeficiency syndrome).
Het hiv bouwt zijn genetische patrimonium in dat van de geïnfecteerde cel in. Het transformeert zijn RNA in DNA door middel van het reverse transcriptase. Vervolgens bouwt het virus dat DNA in dat van een gastheercel in, dankzij het enzym integrase. De geïnfecteerde cellen kunnen dan zelf grote hoeveelheden virussen produceren, die op hun beurt andere cellen gaan infecteren. Sommige cellen dienen als reservoir voor hiv.
Het hiv infecteert hoofdzakelijk de CD4-cellen (T4-lymfocyten), een type witte bloedcel dat essentieel is voor het immuunsysteem. Dagelijks worden miljoenen CD4-cellen vernietigd. Het lichaam slaagt er eerst nog in om ze te vervangen, maar dat duurt maar een tijdje. Uiteindelijk geraakt het immuunsysteem uitgeput.
Artikel tot stand gekomen met de medewerking van dr. Jean-Christophe Goffard, hoofd van het aidsreferentiecentrum van het Erasmusziekenhuis
Iemand die drager is van het hiv, is seropositief. We onderscheiden drie stadia bij de infectie:
Deze ziekten worden veroorzaakt door kiemen die gewoonlijk niet erg agressief zijn, maar van de immunodepressie profiteren om zich te ontwikkelen. Ze kunnen fataal aflopen. In dit stadium kunnen er ook bepaalde kankergezwellen optreden.
Artikel tot stand gekomen met de medewerking van dr. Jean-Christophe Goffard, hoofd van het aidsreferentiecentrum van het Erasmusziekenhuis
Elke dag drie nieuwe besmettingen met hiv in België: een indrukwekkend cijfer. Aids blijkt in ons land nog steeds niet op zijn retour. M...Nog nooit zoveel nieuwe diagnoses
Aids? In de jaren tachtig en negentig stond aids bekend als het letterwoord voor een vreselijk monster, een feilloze killer. Nu lijkt de killer...Aids, een complexe ziekte
Hoe bestookt het aidsvirus het immuunsysteem? Hoe vermenigvuldigt het virus zich? We brengen de antwoorden op uw vragen over de virale cyclus… in beeld.
Lees verderUit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...
Arno, 30 jaar Axel, 60 jaar
Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège
Prof. Stéphane De Wit, diensthoofd Infectiologie in het CHU Saint-Pierre.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen