Gepubliceerd op 03/07/2019 à 10:18
Vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van alle kankers, en lymfomen vormen daarop geen uitzondering. De vraag is dus: hoe kun je ermee leven en hoe kun je zelfs nog van het leven genieten? Het antwoord hierop moet niet alleen gezocht worden binnen de geneeskunde: een goede coaching kan al helpen.
Waarom zou je naar een coach stappen om vermoeidheid te bestrijden? Wel, omdat die vermoeidheid je doet vergeten wat je allemaal kunt. Patiënten merken dat het onmogelijk is geworden om hun activiteiten van vroeger (zoals sporten of hobby's) voort te zetten, maar (h)erkennen en waarderen het potentieel niet meer dat ze eigenlijk nog steeds in zich hebben. Je stopt immers niet met leven, zelfs al ben je ziek!
Zichzelf beter leren kennen om beter te strijden tegen het lymfoom
Laurent Moor, coach in Luik, heeft een specifiek programma voor zieke mensen ontwikkeld, om hen beter te leren omgaan met vermoeidheid. Hij legt uit dat alles eigenlijk begint met een goede zelfkennis. Wat is mijn motivatie? Wat zijn de mentale obstakels (naast de vermoeidheid of de ziekte) die me verhinderen om van start te gaan? Hoe ga ik om met het feit dat de ziekte er nu eenmaal is en dat ik daardoor niet meer 100% controle heb over de dingen?
Het tijdsgebruik optimaliserenZodra we aan zelfreflectie gedaan hebben, is het tijd om op een objectieve manier naar de vermoeidheid te kijken en er een agenda bij te nemen. Door gebruik te maken van een agenda, krijg je een beter idee van de activiteiten waar je moe van wordt, de zaken die energie geven, die sowieso nodig zijn, die je graag wilt doen, enz. "Het doel", zo gaat Laurent Moor verder, "is een planning te vinden waarin alle activiteiten vervat zitten, maar waarbij er ook tijd is om te rusten, zodat we zoveel mogelijk uit iedere dag halen."
Beetje bij beetje energie terugwinnenTot slot is het belangrijk om een doelstelling vast te leggen en de vooruitgang ervan te bekijken. Die doelstelling mag zowel groot als klein zijn, maar moet vooral realistisch zijn. Proberen om alles in één keer te doen, of onmogelijke of onrealistische doelen stellen ("Ik wil niet meer moe zijn"), is namelijk de ultieme manier om teleurgesteld, gefrustreerd en nog meer ontmoedigd te raken!
Kun je baat hebben bij een coach?Waarom een coach? Die persoon zal aan je zijde staan en zal je helpen om je doelen te formuleren en je energie aan te wenden om die doelen te bereiken. Niet alle coaches zijn echter bekwaam om met zieke mensen te werken. Bovendien is zo'n begeleiding door een coach jammer genoeg vrij duur. Maar ook al laat je je niet coachen, toch kun je inspiratie halen uit die manier van aanpakken om je volledige potentieel te herontdekken.
Deel en print dit artikel
In België zijn er elk jaar ongeveer 1.250 nieuwe gevallen van lymfomen.1 Bij het horen van het verdict voelen de patiënt en zijn entourage zich vaak ontredderd en gaan ze...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles (ALWB), een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgv...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles, een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgverlener...
Lees verderMaxime Dahan heeft zijn toevlucht genomen tot het schrijven zodra hij de diagnose van lymfoom te horen kreeg. Hij heeft deze beproeving het hoofd geboden met een ‘balpen’...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles (ALWB), een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgv...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles, een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgverlener...
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Dr. Florence Van Obbergh, hematoloog in het ziekenhuis van Jolimont, geeft een update over de evolutie van de levenskwaliteit na een transplantatie.
Professor Virginie De Wilde, hoofd van de dienst Hematologie in het Erasmusziekenhuis/Universitair Ziekenhuis van Brussel, heeft deelgenomen aan de oprichting van de vereniging Action Lymphome Wallonie-Bruxelles (ALWB).
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen