Bèta-interferon is een specifiek lichaamseigen eiwit, cytokine genoemd. Een cytokine is een soort boodschapper tussen onze lichaamscellen. Bèta-interferon helpt het immuunsysteem om infecties en tumoren te bestrijden, en regelt tal van afweersystemen in ons lichaam. We weten nog niet met zekerheid welk van al die effecten heilzaam is bij multiple sclerose.
Interferonen zijn de eerste cytokines die ontwikkeld werden buiten het menselijke lichaam en die op grote schaal gebruikt worden als behandeling.
Avonex® wordt één keer per week intramusculair ingespoten. Betaferon® wordt om de twee dagen één keer onderhuids ingespoten, Rebif® drie keer per week.
Plegridy®, een gewijzigde vorm van een bèta-interferon, moet één keer om de twee weken subcutaan worden toegediend.
De belangrijkste bijwerking van alle interferonen is het pseudogrippaal syndroom na de injecties. De symptomen zijn die van griep: koorts, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, enz. Die duren een paar uur tot één dag, en worden verlicht door inname van paracetamol (Dafalgan® bijvoorbeeld) of ontstekingsremmers.
Ze verschillen zeer sterk van persoon tot persoon en verminderen bij elke injectie. Na één maand behandeling is er al beterschap, en het effect is optimaal na drie maanden.
Als ze nadien toch aanhouden, worden ze min of meer goed verdragen en moeten ze beschouwd worden als de tol voor de werkzaamheid van de behandeling.
Tijdens het eerste jaar van de behandeling worden er regelmatig bloedanalyses uitgevoerd.
De leverenzymen kunnen verstoord zijn en het aantal witte bloedcellen kan verminderd zijn. Deze verstoringen vereisen echter slechts zelden stopzetting van de behandeling. Op lange termijn is er nog geen enkele ernstige bijwerking vastgesteld. De injecties kunnen rode uitslag, pijn en huidzwellingen veroorzaken. Deze huidbijwerkingen zijn lichter en zeldzamer bij intramusculaire injecties.
EDSS-schaal en MS
“De meest gebruikte schaal is de EDSS (Expanded Disability Status Scale)”, aldus prof. Valérie Delvaux, kliniekhoofd neurologie in het CHU van Luik...
Lees verderTwee nieuwe vormen van injecteerbare geneesmiddelen doen hun intrede in het therapeutische landschap van multiple sclerose (MS):
Oorspronkelijk werd MS (multiple sclerose) gediagnosticeerd op basis van het optreden van verschillende opstoten of van de geleidelijke verergering van de neurologische...
Lees verderOrale geneesmiddelen voor MS: teriflunomide (Aubagio®)
Teriflunomide (gecommercialiseerd onder de naam Aubagio) is sinds oktober 2014 verkrijgbaar in België. Het gaat o...
Lees verderKriebelingen in een lidmaat, gezichtsstoornissen, krachts- of gevoeligheidsverlies…. Gaat het om een ontstekingsopstoot? Om daarvan te kunnen spreken, zijn er enkele crit...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen