Er bestaan geen regels die voor iedereen opgaan. Elke patiënt moet zijn eigen ritme vinden en volgen. Daarbij is het beter om even de riem af te leggen dan om u te forceren. Overdaad moet u immers meestal kort nadien bekopen met zware vermoeidheid. Dus beter een vrije zondag inlassen na een late zaterdagavond. Toch heeft overmatige activiteit in geen geval negatieve gevolgen voor het ziekteverloop zelf. Na een rustfase herstelt de patiënt in zijn vroegere toestand.
Vermoeidheid kan sommige patiënten verplichten om regelmatige rustpauzes en zelfs werktijdverkortingen in te lassen. Een werktijdverkorting moet idealiter een 'medische parttime' zijn, om uw recht op werkloosheidsuitkering en pensioen niet te verliezen. Concreet behoudt een werknemer zijn rechten, maar betalen de werkgever en het ziekenfonds elk 50%.
De maatschappelijk werkers van de Belgische MS-Liga en uw ziekenfonds kunnen u helpen om de mogelijkheden, de concrete financiële implicaties en de nodige stappen na te gaan. Sommige werkgevers zijn bereid om de werkomgeving en de werkuren aan te passen aan de specifieke problemen van de patiënt, maar ze zijn jammer genoeg zeldzaam.
Regelmatig sporten is belangrijk om een optimale levenskwaliteit te behouden. Het heeft als doel de uithouding en de fysieke conditie van de patiënt te verbeteren.
Het is hoe dan ook de enige behandeling tegen vermoeidheid die haar doeltreffendheid heeft bewezen bij multiple sclerose. Daarbij zijn uithoudingssporten te verkiezen: zwemmen, fietsen, wandelen, hardlopen, en aangepaste aquagym of fitness.
Patiënten die actief oefenen, zijn na enkele maanden vaak verbaasd over hun prestaties. Toch is het moeilijk om zijn gading te vinden in het sportaanbod onder niet-professionele begeleiding, want daarbij wordt geen rekening gehouden met de specifieke behoeften van de patiënt. Begeleiding van een kinesitherapeut kan dan ook nuttig zijn.
Tot slot mogen we niet vergeten dat elke sport minstens twee keer per week moet worden beoefend om resultaten op te leveren. Plan dus liefst drie sessies per week, om zeker te spelen!
Dit onderwerp wordt uitvoerig bediscussieerd op internet. Het is uiteraard verleidelijk om te denken dat het volgen van een specifiek dieet MS kan genezen. Maar als zo'n dieet het ziekteverloop aanzienlijk zou kunnen beïnvloeden, dan zou dat algemeen geweten zijn!
Dezelfde opmerking geldt voor een reeks op zijn zachtst gezegd zinloze remedies die telkens weer opduiken op internet en elders. Multiple sclerose is een 'veelzijdige' ziekte die wisselend, onvoorspelbaar en spontaan kan toeslaan. Het is niet omdat enkele patiënten met een vermoedelijk goedaardige vorm baat hebben bij een bepaald dieet dat dit automatisch de mirakeloplossing is voor alle anderen. Als het om MS gaat, loopt elke vergelijking mank.
Samengevat: als u slank en fit blijft, zal dit uw toestand alleen maar ten goede komen. Voor het overige komt het erop aan een zo normaal mogelijk leven te leiden.
Onderzoekers van VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie en Vrije Universiteit Brussel hebben een link ontdekt tussen het darmmicrobioom en de ontwikkeling van multiple s...
Lees verderMultiple sclerose (MS) treft 2,8 miljoen mensen in de wereld. De oorzaak van MS is niet gekend, maar één van de hoofdverdachten is het Epstein-Barrvirus (EBV), een herpes...
Lees verderHet is altijd lastig om de diagnose van multiple sclerose (MS) te stellen. Ook vandaag bestaat er geen doorslaggevende test die een eensluidend antwoord geeft. De neurolo...
Lees verderNeurologen van het ‘International Panel on Diagnosis of MS’ hebben in 2017 de McDonald-criteria herzien. Deze criteria helpen om via het onderzoek van de ziektetekens, de...
Lees verderKriebelingen in een lidmaat, gezichtsstoornissen, krachts- of gevoeligheidsverlies…. Gaat het om een ontstekingsopstoot? Om daarvan te kunnen spreken, zijn er enkele crit...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen