Gepubliceerd op 06/03/2012 à 12:37
U hebt zin om uw koffers te pakken, maar bent bang dat MS roet in het eten gooit? Goed nieuws: reizen en multiple sclerose gaan wel degelijk samen.
Trillen van opwinding vlak voor het vliegtuig vertrekt, u onderdompelen in een andere cultuur of adembenemende landschappen bewonderen. Moet u dit allemaal missen? Zeker niet! Het is niet omdat u multiple sclerose hebt, dat u een kruis hoeft te maken over reizen. Het volstaat om uw plannen aan te passen aan uw fysieke toestand. Om veilig te reizen, zijn er twee basisvoorwaarden: een goede organisatie en naar uw lichaam luisteren.
Zijn bepaalde werelddelen afgeraden bij MS? Niet per se. Alles hangt af van uw gezondheidstoestand en van uw huidige behandeling. In ieder geval zijn tropische bestemmingen minder ideaal. Want de warmte kan de bestaande symptomen tijdelijk verergeren. Maar wees gerust: ze kan geen nieuwe opstoot veroorzaken, noch het ziekteverloop versnellen.
Neemt u een immunosuppressivum (afweeronderdrukkende behandeling)? Dan kiest u beter voor een land met een goede hygiëne, aangezien u vatbaarder bent voor bacteriën.
Met of zonder MS, een reis moet u goed voorbereiden:
Multiple sclerose hoeft u niet te verhinderen om de wereld te doorkruisen, maar u houdt er toch beter rekening mee. Ook al bent u een geboren avonturier, enig comfort geniet hoe dan ook de voorkeur boven rondtrekken met de rugzak en in primitieve hotelletjes logeren. Kies voor activiteiten die u aankunt en las voldoende rustpauzes in. Maar luister vooral naar uw lichaam en neem gas terug als u te vermoeid bent. Zo kunt u tot de laatste minuut genieten van uw vakantie.
Krijgt u helaas toch te maken met een opstoot in het buitenland, sla dan niet in paniek. Zo’n opstoot is meestal een proces van dagen en vereist geen spoedopname. U kunt ter plaatse naar een ziekenhuis gaan of u laten repatriëren.
Deel en print dit artikel
Als u uzelf inspuit voor MS, kunt u die ampullen meenemen op reis. Maar let op! Om geneesmiddelen te vervoeren dient u wel een en ander te organiseren. V...Administratie
Dr. Antonella Boschi: "Neuritis opticus is een ontsteking van de oogzenuw. In de grote meerderheid van de gevallen ko...Wat is neuritis opticus en wat zijn de symptomen?
De Directie-Generaal (DG) Personen met een handicap kan u op drie manieren helpen:
Voor een slaap van goede kwaliteit is het zeer belangrijk dat u op vaste uren opstaat en gaat slapen. Vermijd lang uitslapen 's morgen...Regel nr. 1: Een regelmatig ritme
De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen