Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:14
Bij de diagnose van multiple sclerose (MS) horen meestal heel wat vragen. Onder meer over de evolutie van de ziekte en over de symptomen die zouden kunnen opduiken.
Eva, 34 jaar, verlaat het ziekenhuis. Na een hele reeks onderzoeken, hebben de artsen haar de diagnose meegedeeld: multiple sclerose (MS). Haar neurologe heeft haar uiteraard uitgelegd wat haar te wachten stond: regelmatige onderzoeken, eventuele toekomstige opstoten... Eén vraag spookt echter constant door haar hoofd: welke symptomen moet ik verwachten?
Multiple sclerose heeft talrijke, uiteenlopende symptomen: gevoels- of motorische stoornissen, gezichtsstoornissen, vermoeidheid... Ze zijn het gevolg van de vorming van plaques - die veroorzaakt zijn door ontstekingsreacties - in het centrale zenuwstelsel, met andere woorden in de hersenen en het ruggenmerg. Ten gevolge van die plaques ontstaan er problemen met het overbrengen van de zenuwimpuls, wat leidt tot het opduiken van symptomen. Welke symptomen verschijnen, is afhankelijk van de plaats waar het zenuwstelsel getroffen is. Vormt een plaque zich bijvoorbeeld op de gezichtszenuw, dan is het zicht aangetast.
Niemand kan voorzien waar de volgende plaque zich zal vormen. Het is bijgevolg onmogelijk te voorspellen met welke symptomen een patiënt zal geconfronteerd worden. Wat we wel weten, is dat sommige vormen van de ziekte agressiever zijn dan andere. De artsen zijn dus in staat om op basis van sommige parameters de waarschijnlijkheid van een nieuwe opstoot te voorzien. Welke zijn die parameters? De leeftijd waarop de ziekte opgedoken is, de duur van de periode tussen de eerste opstoten, het aantal hersenletsels die via een MRI-scan gelokaliseerd werden. De schattingen van de artsen blijven uiteraard ruwe schattingen. De berekening is wat ze is en weinig kans op een opstoot hebben, betekent niet dat men er geen zal hebben!
Er zijn ook patiënten die na de diagnose van multiple sclerose (MS) geen enkele opstoot meer hebben. Het gaat dan om een goedaardige vorm van de ziekte. De patiënten hebben één of twee opstoten. Een lumbale punctie en een MRI-scan bevestigen daarna de diagnose. Vervolgens gebeurt er jaren niets meer. Met andere woorden: de ziekte evolueert niet meer. Deze goedaardige vormen hebben betrekking op 10 tot 20% van de (volgens de gebruikte definitie) door multiple sclerose getroffen patiënten.
Uiteenlopende symptomen, ernstige en minder ernstige gevallen, verschillende frequentie van de opstoten, beperkte voorspelbaarheid... U merkt het, multiple sclerose is een wispelturige ziekte die moeilijk af te bakenen is. Elke MS-patiënt is bijgevolg uniek. Probeer dus niet voor leerling-tovenaar te spelen door te voorspellen welke symptomen zullen opduiken, wanneer en in welke mate! Alleen de toekomst zal het ons leren. Na de diagnose van multiple sclerose, hebt u twee dingen te doen: luisteren naar het advies van uw arts en opnieuw normaal gaan leven.
Lees ook : Wat zijn de eerste symptomen van MS?
Deel en print dit artikel
Als u uzelf inspuit voor MS, kunt u die ampullen meenemen op reis. Maar let op! Om geneesmiddelen te vervoeren dient u wel een en ander te organiseren. V...Administratie
Dr. Antonella Boschi: "Neuritis opticus is een ontsteking van de oogzenuw. In de grote meerderheid van de gevallen ko...Wat is neuritis opticus en wat zijn de symptomen?
De Directie-Generaal (DG) Personen met een handicap kan u op drie manieren helpen:
Voor een slaap van goede kwaliteit is het zeer belangrijk dat u op vaste uren opstaat en gaat slapen. Vermijd lang uitslapen 's morgen...Regel nr. 1: Een regelmatig ritme
De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen