Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:12
Depressies zijn een groot probleem bij mensen met multiple sclerose. Wat is het verband tussen beide aandoeningen ?
Een op twee mensen met multiple sclerose zal een ernstige depressie meemaken in zijn leven. Waaraan is dat risico op depressie te wijten? Is het een gevolg van het voorkomen van handicaperende symptomen: verlies van mobiliteit, verminderd gezichtsvermogen...? Put de voortdurende dreiging van een nieuwe opstoot de zenuwen uit' Dat is helemaal niet zeker! Chronische ziekten zijn natuurlijk een gunstig terrein voor het ontwikkelen van een depressie. In het geval van MS komt depressie echter frequent voor. Het verband tussen beide aandoeningen lijkt dan ook - althans gedeeltelijk - van een andere aard.
In een studie gepubliceerd in september jongstleden in Biological Psychiatry spreken vorsers van de Universiteit van California inderdaad van een lichamelijk verband tussen depressie en multiple sclerose. Deze onderzoekers hebben door middel van NMR (beeldvorming door middel van nucleaire magnetische resonantie) de geatrofieerde gebieden bestudeerd van de hersenen van MS-patiënten en van mensen in goede gezondheid. Zij konden op die manier een concreet verband aantonen. De hippocampus, een gebied van de hersenen dat een rol speelt bij het geheugen en bij humeurstoornissen leek inderdaad geringer in volume bij de mensen met multiple sclerose.
Door het analyseren van speekselstalen hebben de onderzoekers ook opgemerkt dat het gehalte cortisol - stresshormoon - bijzonder verhoogd was bij mensen met MS. Een atrofie van de hippocampus en een verhoogd gehalte cortisol in het lichaam zijn allebei biologische parameters die vaak gepaard gaan met perioden van ernstige depressie.
Droefheid, verlies van belangstelling voor zaken waardoor men vroeger wel geboeid was, gebrek aan eetlust... Depressie is een ernstig probleem dat spijtig genoeg vaak wordt onderschat bij multiple sclerose. Nochtans reageert een depressie zeer goed op psychotherapie en op antidepressiva.
Deel en print dit artikel
Als u uzelf inspuit voor MS, kunt u die ampullen meenemen op reis. Maar let op! Om geneesmiddelen te vervoeren dient u wel een en ander te organiseren. V...Administratie
Dr. Antonella Boschi: "Neuritis opticus is een ontsteking van de oogzenuw. In de grote meerderheid van de gevallen ko...Wat is neuritis opticus en wat zijn de symptomen?
De Directie-Generaal (DG) Personen met een handicap kan u op drie manieren helpen:
Voor een slaap van goede kwaliteit is het zeer belangrijk dat u op vaste uren opstaat en gaat slapen. Vermijd lang uitslapen 's morgen...Regel nr. 1: Een regelmatig ritme
De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen