Gepubliceerd op 30/01/2013 à 17:03
Vitamine D zou een sleutelrol spelen bij de activiteit van multiple sclerose. Waarom precies? Hoe staat het met het wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn de concrete dagelijkse toepassingen van deze ontdekking?
Studies hebben aangetoond dat het risico op multiple sclerose minder hoog is bij inwoners van gebieden waar de zon vaker schijnt, omdat ze dankzij de zon meer vitamine D binnenkrijgen. Bovendien zou een lage vitamine D-concentratie in het bloed het ziekteproces verergeren bij MS-patiënten.
Vandaag weten we dat vitamine D een effect heeft op de intensiteit van de immuunreacties. Multiple sclerose is namelijk een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam zich tegen zichzelf keert en de myeline aantast, het omhulsel rond de neuronen (de zenuwcellen van onze hersenen). Vandaar dat de behandeling van MS er precies op gericht is deze ontstekingsreacties te proberen tegengaan.
Is vitamine D dan dé ideale behandeling tegen multiple sclerose? Dat is toch een te overhaaste conclusie. Het is helaas nog niet afdoend bewezen dat vitamine D het verloop van MS kan afremmen. Wel zijn daarover momenteel een aantal studies aan de gang. In een ervan wordt vitamine D systematisch voorgesteld in combinatie met een eerstelijnsbehandeling, interferon.
Doel: de werking van dat geneesmiddel versterken. De doeltreffendheid van deze methode is echter voorlopig nog maar een hypothese. Multiple sclerose is een ziekte die zeer sterk verschilt van persoon tot persoon. Zelfs bij eenzelfde patiënt kunnen stabiele periodes en opstoten elkaar afwisselen, zonder dat het ziekteverloop echt te voorspellen is. Het is dan ook moeilijk om de precieze impact van een behandeling, zoals de toevoeging van vitamine D, op het ziekteverloop te bepalen.
Moeten we de vitamine D-methode dan maar ineens afvoeren, in afwachting van overtuigende resultaten? Toch niet. MS-patiënten doen er goed aan om hun vitamine D-concentratie regelmatig te laten meten, om eventuele tekorten tijdig op te sporen en zo nodig te corrigeren. Los van haar werking op de immuunmechanismen speelt vitamine D immers een rol bij de preventie van botbreuken. Het is dan ook een goed hulpmiddel voor MS-patiënten, aangezien die een risico lopen op vroegtijdige osteoporose (temeer als ze cortisone nemen als acute behandeling voor hun opstoten). Wel moeten we in het achterhoofd houden dat een vitamine D-kuur altijd vooraf moet worden besproken met de behandelend arts.
Bronnen: - Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Bernard Dachy, neuroloog in het UVC Brugmann - Vitamin D status predicts new brain magnetic resonance imaging activity in multiple sclerosis, Annals of Neurology, 2012
Deel en print dit artikel
Multiple sclerose (MS) treft 12.000 personen in België, vooral vrouwen. Deze chronische neurologische aandoening wordt veroorzaakt door een immuunstoornis. Het immuunsys...
De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen