Intellectuele stoornissen bij MS hangen rechtstreeks samen met het afsterven van neuronen in de hersenen. Tijdens het ziekteproces van MS worden sommige axonen, de verbindingskabeltjes tussen de neuronen, beschadigd en letterlijk doorgesneden. Daardoor beginnen de neuronen te degenereren en sterven ze af. Als de letsels toenemen, sterven er ook meer neuronen af en beginnen de hersenen minder goed te functioneren.
De patiënt wordt niet zomaar ineens dement of krijgt niet eensklaps geheugenverlies of spraak- of redeneerstoornissen. De hersenen werken gewoon trager en zijn sneller verzadigd. De eerste intellectuele stoornissen die optreden, zijn dan ook concentratiestoornissen, trager denken en een verslechterd kortetermijngeheugen. Deze stoornissen verschillen schijnbaar niet van die bij vermoeide of angstige personen. Wie is nog nooit vergeten waar hij zijn balpen heeft gelegd? Wie heeft nog nooit moeite gehad om een discussie te volgen met verschillende personen? Of om geconcentreerd te blijven tijdens een vergadering? Enzovoort.
Bij patiënten met intellectuele stoornissen worden die problemen frequenter en hinderen ze het beroeps- en sociaal leven. Bij twijfel kan een neuropsycholoog de intellectuele capaciteiten onderzoeken. Dit soort onderzoek geeft een beter beeld van welke capaciteiten precies behouden of aangetast zijn, met het oog op eventuele revalidatie.
Er bestaan geen doeltreffende behandelingen om de intellectuele capaciteiten te verhogen. Het komt er dan ook vooral op aan om verergerende factoren te vermijden:
Onderhoudsbehandelingen van multiple sclerose ten slotte vertragen de vorming van nieuwe letsels en remmen op die manier de achteruitgang van de intellectuele capaciteiten af.
EDSS-schaal en MS
“De meest gebruikte schaal is de EDSS (Expanded Disability Status Scale)”, aldus prof. Valérie Delvaux, kliniekhoofd neurologie in het CHU van Luik...
Lees verderTwee nieuwe vormen van injecteerbare geneesmiddelen doen hun intrede in het therapeutische landschap van multiple sclerose (MS):
Oorspronkelijk werd MS (multiple sclerose) gediagnosticeerd op basis van het optreden van verschillende opstoten of van de geleidelijke verergering van de neurologische...
Lees verderOrale geneesmiddelen voor MS: teriflunomide (Aubagio®)
Teriflunomide (gecommercialiseerd onder de naam Aubagio) is sinds oktober 2014 verkrijgbaar in België. Het gaat o...
Lees verderKriebelingen in een lidmaat, gezichtsstoornissen, krachts- of gevoeligheidsverlies…. Gaat het om een ontstekingsopstoot? Om daarvan te kunnen spreken, zijn er enkele crit...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen