Het endocriene stelsel bestaat uit een aantal klieren: pancreas, hypothalamus, hypofyse, schildklier, bijnieren, teelballen... Al die klieren produceren hormonen. Die hormonen worden uitgescheiden in het bloed. Ze regelen en controleren de activiteit van de cellen van het lichaam.
De functies van de hormonen zijn zeer uiteenlopend, en verschillen van hormoon tot hormoon:
Andere hormonen zijn minder goed gekend. Voorbeelden zijn de hormonen die de groei van kinderen, de melkproductie, de bloeddruk of de urineproductie stimuleren.
Als een hormoon in een te grote of te kleine hoeveelheid wordt afgescheiden, zullen er symptomen optreden. Die symptomen hangen sterk af van het hormoon in kwestie. Een van de bekendste hormonale aandoeningen is suikerziekte of diabetes, veroorzaakt door onvoldoende productie van insuline. Dwerggroei wordt vaak veroorzaakt door onvoldoende productie van groeihormoon. Tientallen aandoeningen zijn te wijten aan afwijkingen bij de hormoonproductie.
De aankondiging van een kankerdiagnose is nooit gemakkelijk te verwerken. Angst, ontkenning, woede, droefheid zijn vaak voorkomende reacties. De ontd...
Lees verderDe keuze van de behandeling hangt af van meerdere factoren. Meer dan de helft van de neuro-endocriene tumoren (NET) heeft uitzaaiinge...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen