Dikkedarmkanker komt vaak voor: 6 tot 7.000 nieuwe gevallen per jaar in België. Neuro-endocriene tumoren van het spijsverteringskanaal daarentegen zijn vrij zeldzaam. Hun incidentie wordt geraamd op 3 tot 4 per 100.000 inwoners per jaar. Dat wil zeggen dat er in België jaarlijks 300 tot 400 mensen een neuro-endocriene tumor van het spijsverteringskanaal ontwikkelen.
De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld, schommelt rond 65 jaar. Doordat de symptomen weinig typisch zijn, duurt het vaak meerdere jaren voordat de diagnose wordt gesteld. De neuro-endocriene tumoren van het spijsverteringskanaal evolueren langzaam. Ook daardoor duurt het soms jaren voordat de diagnose wordt gesteld. Vaak wordt de diagnose pas in een gevorderd stadium gesteld: ruim 50% van de tumoren heeft al metastasen op het moment van de diagnose, of is te groot om chirurgisch te worden verwijderd.
Vaak wordt de diagnose per toeval ontdekt tijdens een onderzoek van het spijsverteringskanaal zoals een colonoscopie, die om een andere reden werd uitgevoerd.
De aankondiging van een kankerdiagnose is nooit gemakkelijk te verwerken. Angst, ontkenning, woede, droefheid zijn vaak voorkomende reacties. De ontd...
Lees verderDe keuze van de behandeling hangt af van meerdere factoren. Meer dan de helft van de neuro-endocriene tumoren (NET) heeft uitzaaiinge...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen