Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:06
Kent u uw nieren, die verbazende organen, wel goed? Weet u of ze behoorlijk werken? Zo luiden de slogans die de "International Society of Nephrology" en de "International Federation of Kidney Foundations", naar aanleiding van de 3de editie van Wereldnierdag op 13 maart.
1. We hebben allemaal 2 nieren. Ze wegen elk 160 gram en zijn ongeveer 12 cm lang en 6 cm breed.
2. Eén nier kan het werk aan van 2. Onze nierfunctiereserve is dan ook groot.
3. De nieren liggen in de bovenbuik, aan weerskanten van de wervelkolom. Ze zijn omgeven door een beschermend vetkussentje.
4. Om uw nieren te lokaliseren, legt u gewoon uw handen op uw heupen, brengt u ze naar boven, tot aan uw ribben en drukt u uw duimen tegen uw rug. Uw nieren liggen er vlak onder!
5. Onze nieren kunnen tot 170 liter bloed per dag zuiveren.
6. De nieren elimineren de afvalstoffen uit het bloed (overtollig water en zout). Ze produceren meer dan 1,5 liter urine, die elke dag vervoerd wordt naar de blaas. Dat komt neer op een paar milliliter om de 10 à 15 seconden.
7. Elke nier bestaat uit ongeveer 1 miljoen nefronen. Elk nefron omvat een glomerulus (filter die het water en de afvalstoffen in het bloed doorlaat, maar grote moleculen tegenhoudt zoals eiwitten en rode bloedcellen) en een tubulus (filter die noodzakelijk is voor de vorming van de definitieve urine).
8. 100 gram urine bestaat voor 96 gram uit water, de rest is samengesteld uit minerale zouten en stikstofrijk afval.
9. De nieren filteren het bloed en produceren urine, maar maken ook verschillende hormonen aan: erytropoëtine (EPO), die het beenmerg stimuleert om rode bloedcellen te produceren; renine, die mee de bloeddruk regelt; en calcium en vitamine D, die een rol spelen bij het botmetabolisme.
10. De nieren houden ook het watergehalte van ons lichaam in evenwicht. Aangezien de hoeveelheid water in ons lichaam afhangt van de hoeveelheid zout, moeten de nieren ervoor zorgen dat er precies evenveel zout uitgescheiden wordt in de urine als we innemen via onze voeding.
Voor meer info over Wereldnierdag: http://www.worldkidneyday.org.
Deel en print dit artikel
In België loopt 20 tot 25% van de patiënten die op een niertransplantatie wachten een verhoogd risico op afstoting. Hun lichaam produceert antidonor antilichaampjes, het...
Lees verder"Het begon allemaal in 1991. Ik kreeg pre-eclampsie toen ik 27 weken zwanger was. Uiteindelijk beviel ik van een jongetje dat moest vechten om te overleven. Tijdens mijn...
Lees verderHet is in de eerste plaats de bedoeling de behandeling van chronische patiënten te optimaliseren door de samenwerking tus...
Lees verderOf het nu gaat om repen, eiwitrijke dranken of oplospoeders: eiwitrijkediëten zijn in, zowel bij "lijners" als bij sportievelingen die slank willen blijven en tegelijk sp...
Lees verderTatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen