Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:04
De anabole steroïden die sporters innemen, verhogen niet alleen hun prestaties, maar maken ook hun nieren kapot.
Veel sporters nemen hun toevlucht tot anabole steroïden - nochtans verboden producten - om hun prestaties te verbeteren en records te verpulveren. We weten allemaal dat die producten schadelijk zijn voor de gezondheid. Tot nog toe waren hun mogelijke effecten op de nieren echter nog niet bewezen. Vandaar dat een onderzoeksteam van het Columbia University Medical Center zich over de kwestie boog. Het stelde zijn onderzoeksresultaten in oktober 2009 voor op de 'Renal Week', het congres van de American Society of Nephrology.
Aan de studie namen tien bodybuilders deel die anabole steroïden namen. Ze hadden allemaal een zeer hoog proteïnegehalte in de urine en leden aan nierinsufficiëntie. Vijf van hen vertoonden ook alle symptomen van het nefrotisch syndroom: eiwitverlies in de urine, verhoogde cholesterol... Eén patiënt ontwikkelde snel terminale nierinsufficiëntie en moest in dialyse. De anderen, die geneesmiddelen kregen toegediend, zagen hun nierfunctie beetje bij beetje verbeteren.
Andere verontrustende vaststelling: de sporters die meewerkten aan de studie, vertoonden ernstiger nierletsels dan de nierpatiënten met morbide obesitas (ziekelijke zwaarlijvigheid), een verergerende factor. De toename van de spiermassa door het innemen van die producten zou daarvan de oorzaak kunnen zijn. Toch is het ook mogelijk dat anabole steroïden een rechtstreeks toxisch effect hebben op de nieren, aldus de onderzoekers.
Stéphanie Paillet
Bron: "Development of FSGS Following Anabolic Steroid Use in Bodybuilders", laboratory of Dr. Vivette D'Agati, MD at Columbia Univeristy Medical Center.
Deel en print dit artikel
Lithiumzouten worden als "uiterst doeltreffend" beschouwd tegen manisch-depressieve stoornissen. Helaas ten koste van de nieren. Een verhoogd urinevolume en dorstgevoel z...
Zogenaamde "essentiële" of primaire (zonder bekende oorzaak) arteriële hypertensie komt bijzonder veel voor bij de algemene bevolking. Zo hebben 4 op de 10 personen op hu...
In België zijn de meeste donoren hersendood. Toch kunnen naasten van patiënten met nierinsufficiëntie al tijdens hun leven een nier afstaan. Dit...Twee soorten donoren
Condition sine qua non: enkele maanden vooraf contact opnemen met een plaatselijk dialysecentrum (u vindt in elk dialysecentrum een gids...Hemodialyse in Marbella: het kan!
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen