Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:14
Betere gezondheid en levenskwaliteit, hypertensie beter onder controle... Een studie bevestigt de voordelen van dagelijkse dialyse.
Als de nieren niet langer hun functies vervullen, is een substitutiebehandeling - dialyse genoemd - noodzakelijk om het bloed regelmatig te filteren. Hemodialysesessies duren telkens vier uur en gebeuren in de regel drie keer per week: in het ziekenhuis, thuis of in een dialysecentrum. Die frequentie is zo bepaald om een voldoende bloedfiltratie mogelijk te maken, rekening houdend met de kostprijs van dialyse en de zwaarte van de behandeling.
Diverse wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat dagelijkse dialyse doeltreffender is en zowel de gezondheidstoestand als de levenskwaliteit verbetert. Een nieuwe studie die verschillende hemodialysefrequenties vergeleek, bevestigt die resultaten. In totaal werden 245 patiënten gevolgd gedurende 12 maanden. De ene helft kreeg vijf tot zes hemodialysesessies per week, de andere helft drie dialysesessies per week. Resultaten: de eerste groep vertoonde minder cardiovasculaire risico's en had een betere levenskwaliteit. Bovendien werd een betere controle van hypertensie en hyperfosfatemie (verhoogd fosfaatgehalte in het bloed) vastgesteld in deze groep. Enig nadeel: patiënten die elke dag aan de hemodialyse gingen, liepen meer risico op operaties door problemen met hun vaattoegang (arterioveneuze fistel).
Drie hemodialysesessies per week, een frequentie die vooral om praktische redenen de voorkeur geniet, zou voor sommige patiënten dan ook beter vervangen worden door dagelijkse thuishemodialyse. In België heeft al 10% van de patiënten voor die oplossing gekozen.
Deel en print dit artikel
Anemie wordt gekenmerkt door een abnormale daling van het hemoglobinegehalte in het bloed. Dit eiwit is aanwezig in de rode bloedcellen en transporteert zuurstof naar org...
Eén van de interessante aspecten van deze studie schuilt ook in de grondige analyse van verschillende parameters bij een kleinere donorpopulatie. "Uit de verzamelde gegev...
"Sporten is voor iedereen goed, maar vooral voor dialysepatiënten", aldus Philippe Cordier, kinesitherapeut in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc en teamleider van d...
Eind jaren 80, toen ik nog geen enkel symptoom voelde, bleek uit een bloedanalyse dat ik acute glomerulonefritis had (een on...Sinds wanneer lijdt u aan nierinsufficiëntie?
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen