Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:05
In november 2004 kregen in de Verenigde Staten tien patiënten een bioartificiële nier. Deze nieuwe technologie kan de levensverwachting van mensen met ernstige nierinsufficiëntie verhogen en wekt dan ook veel hoop, al zit ze nog altijd in de onderzoeksfase.
Patiënten met chronische nierinsufficiëntie hebben, in afwachting van een niertransplantatie, geen andere keuze dan hemodialyse of peritoneale dialyse. Dat zijn momenteel immers de enige technieken om nierfunctiestoornissen te ondervangen. Toch heeft de wetenschap wellicht haar laatste woord nog niet gezegd. In dat verband probeert een Amerikaans onderzoeksteam al een tiental jaar een bioartificiëlenier te ontwikkelen die uiteindelijk getransplanteerd kan worden. Na de succesvolle preklinische testfase op dieren zijn ondertussen de eerste bevredigende proeven uitgevoerd bij enkele patiënten met ernstige nierinsufficiëntie.
De bioartificiëlenier is bekleed met menselijke niercellen en zou, in tegenstelling tot de klassieke dialysesystemen, de vocht- en zoutbalans van het lichaam kunnen handhaven. Ze is aanvankelijk bestemd voor uitwendig gebruik en werd ontwikkeld om de diverse nierfuncties op een veel doeltreffender en praktischer manier te vervangen dan via dialyse mogelijk is.
De techniek werd gedurende minder dan 24 uur uitgetest bij tien patiënten met terminale nierinsufficiëntie. Dat gebeurde onder leiding van het team van David Humes, onderzoeker aan de universiteit van Michigan. Toch is de doeltreffendheid van deze methode nog altijd niet volledig bewezen. Het experiment maakte alleen duidelijk dat de bioartificiëlenier de overlevingskansen van zeer zware nierinsufficiënten lichtjes kan verhogen. Tijdens het experiment traden er echter complicaties op, waardoor het bij sommigen moest worden stopgezet. Uiteindelijk overleefden zes van de tien deelnemers, die een zeer lage levensverwachting hadden, langer dan dertig dagen. Toch zou volgens de studieauteurs het overlijden van de vier andere patiënten niet rechtstreeks verband houden met het experiment.
De bioartificiëlenier wordt momenteel bij honderd patiënten uitgetest voor langere duur. Davis Humes benadrukt: "De methode toont nu al haar nut bij personen met terminale nierinsufficiëntie, maar op lange termijn is het de bedoeling een volledig implanteerbaar systeem te ontwikkelen". Dat zou de levenskwaliteit van patiënten die op een transplantatie wachten, aanzienlijk verbeteren.
Aurélie Bastin
Bron: Humes H., Rein International, Octobre 2004; vol. 66: pp 1578-1588.
Deel en print dit artikel
De technieken zijn er de voorbije 30 jaar enorm op vooruitgegaan: de dialysetoestellen zijn krachtiger en veiliger gewo...Wat is er volgens u het meest veranderd in uw vak?
De medische criteria zijn daarbij doorslaggevend. Een transplantatie is alleen mogelijk als de bloedgroep van de donor compatibel is met die van de ontvanger (de resusfac...
Het aantal gevallen van chronische nierinsufficiëntie neemt nog voortdurend toe. Dat is vooral te verklaren door de veroudering van de bevolking en de toename van chronis...
1. We hebben allemaal 2 nieren. Ze wegen elk 160 gram en zijn ongeveer 12 cm lang en 6 cm breed. 2. Eén nier kan het werk aan van 2. Onze nierfunctiereserve is dan...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen