Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:05
Na Vlaanderen beschikt nu ook Wallonië sinds enkele maanden over een dienst voor nachtelijke hemodialyse. Deze techniek wordt aangeboden door het "Centre Hospitalier Universitaire" van Luik en is minder agressief, waardoor de patiënt makkelijker weer een actief leven kan leiden.
Nachtelijke hemodialyse is een alternatief voor de traditionele hemodialyse, die meestal drie sessies van vier uur per week omvat. Nachtelijke hemodialyse zuivert doeltreffender het bloed, ondanks een lagere filtratiesnelheid. Hoe? Door de behandelingsduur te verlengen tot acht uur en de dialyse 's nachts uit te voeren, wanneer de patiënt slaapt als een marmot.
"Het is voor een patiënt heel moeilijk om zijn werkgever uit te leggen dat hij drie namiddagen per week niet kan komen werken omdat hij naar het ziekenhuis moet. Dankzij nachtelijke hemodialyse komt er extra tijd vrij om te werken, voor de kinderen of kleinkinderen te zorgen of vrijwilligerswerk te doen", aldus prof. Krzesinski, diensthoofd nefrologie van het "Centre Hospitalier Universitaire" in Luik. Het nachtcentrum werd vooral geopend omdat de techniek sociale en professionele voordelen biedt. Toch heeft ze ook een aanzienlijk therapeutisch nut.
"De langere behandelingsduur benadert sterker de normale nierwerking", vervolgt prof. Krzesinski. De bloedfiltering duurt langer en verloopt ook langzamer. Resultaten: minder cardiovasculaire risico's en een gezondere voeding, maar vooral een aanzienlijk minder geneesmiddelenverbruik.
Toch heeft de techniek ook beperkingen: "In theorie moet nachtelijkedialyse het vaak verstoorde slaappatroon van dialysepatiënten herstellen, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval", geeft prof. Krzesinski toe. "Sommigen slapen heel goed, maar anderen hebben minder het gevoel een volledige nachtrust te hebben genoten dan thuis. Zo probeerde een 17-jarige jongen een nachtdialyse uit, maar kwam hij 's avonds terug. Hij had immers veel slaap nodig en kon niet recupereren als hij in het ziekenhuis bleef slapen."
Nachtelijke hemodialyse mag dan al heel wat voordelen hebben, ze is geen mirakeloplossing. Of ze al dan niet toegepast wordt, hangt dan ook af van de sociale aspiraties en de gezondheidstoestand van de patiënt. Prof. Krzesinski: "Het is de bedoeling dat de patiënt zich fitter voelt en een volwaardige rol kan vervullen in de samenleving, maar tegelijk ook niet langer afhankelijk is van de machine".
Aurélie Bastin, met medewerking van prof. Krzesinski, diensthoofd nefrologie van het "Centre Hospitalier Universitaire" in Luik.
Nachtelijke hemodialysecentra in Vlaanderen: - Het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt - Het Universitair Ziekenhuis van Gent - Het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk- Het academisch ziekenhuis Sint-Jan in Brugge - Het Middelheimziekenhuis in Antwerpen.
Deel en print dit artikel
In België loopt 20 tot 25% van de patiënten die op een niertransplantatie wachten een verhoogd risico op afstoting. Hun lichaam produceert antidonor antilichaampjes, het...
"Het begon allemaal in 1991. Ik kreeg pre-eclampsie toen ik 27 weken zwanger was. Uiteindelijk beviel ik van een jongetje dat moest vechten om te overleven. Tijdens mijn...
Het is in de eerste plaats de bedoeling de behandeling van chronische patiënten te optimaliseren door de samenwerking tus...Waarom zijn er precies zorgtrajecten gelanceerd?
Of het nu gaat om repen, eiwitrijke dranken of oplospoeders: eiwitrijkediëten zijn in, zowel bij "lijners" als bij sportievelingen die slank willen blijven en tegelijk sp...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen