Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:06
Glomerulonefritis (nierfilterontsteking) is een nierziekte die de glomeruli aantast, de kleine nierfilters die het bloed zuiveren. Daardoor hoopt er zich afval en vocht op in het lichaam, wat kan ontaarden in chronische nierinsufficiëntie.
Elke nier bestaat uit één miljoen kleine structuren, de zogenaamde nefronen, die op hun beurt samengesteld zijn uit een glomerulus (nierfilter) en een tubulus (nierbuisje). De glomeruli zijn de minuscule filters die de afvalstoffen en het overtollige water en zout zuiveren uit het bloed. Als ze ontstoken raken, kunnen er eiwitten en rode bloedcellen in de urine terechtkomen. We spreken dan van glomerulonefritis (nierontsteking). Zijn alleen de nieren aangetast, dan gaat het om primaire glomerulonefritis, is een ziekte de oorzaak van de nierbeschadiging (diabetes, lupus, ), dan spreken we van secundaire glomerulonefritis.
Over de oorzaken van glomerulonefritis is nog altijd weinig bekend. Volgens veel specialisten spelen bepaalde infecties (zoals streptokokkeninfecties) of geneesmiddelen een rol. Glomerulonefritis lijkt ook samen te hangen met zogenaamde auto-immuunziekten zoals lupus, waarin het immuunsysteem een onderdeel van het lichaam aanvalt, in dit geval de glomeruli, alsof het om een microbe of een bacterie ging.
In de beginfase van de ziekte voelt de patiënt meestal geen enkel symptoom. Vervolgens kunnen er allerlei klachten optreden: sterk schuimende en verkleurde (rood- of donkerbruinachtig) urine, hoge bloeddruk, hoofdpijn, gezwollen ogen, handen en voeten (oedemen), ademhalingsproblemen, misselijkheid, en braken, De diagnose is gebaseerd op een bloed- en/of urineanalyse, maar om het precieze type glomerulonefritis en de omvang van de letsels te bepalen, is een nierbiopsie nodig. De arts kan ook bijkomende onderzoeken aanvragen, afhankelijk van de situatie.
In de lichtste gevallen herstelt de nierfunctie zich spontaan. Bij chronische glomerulonefritis zijn meestal geneesmiddelen nodig zoals antihypertensiva (die de bloeddruk verlagen), maar moet de patiënt ook zijn eetpatroon wijzigen (zoutloos dieet). Zijn de letsels ernstig en kunnen de nieren hun functie niet meer correct vervullen, dan kunnen dialysesessies of zelfs een niertransplantatie noodzakelijk zijn.
Julie Luong, journaliste ViVio
Deel en print dit artikel
In België loopt 20 tot 25% van de patiënten die op een niertransplantatie wachten een verhoogd risico op afstoting. Hun lichaam produceert antidonor antilichaampjes, het...
"Het begon allemaal in 1991. Ik kreeg pre-eclampsie toen ik 27 weken zwanger was. Uiteindelijk beviel ik van een jongetje dat moest vechten om te overleven. Tijdens mijn...
Het is in de eerste plaats de bedoeling de behandeling van chronische patiënten te optimaliseren door de samenwerking tus...Waarom zijn er precies zorgtrajecten gelanceerd?
Of het nu gaat om repen, eiwitrijke dranken of oplospoeders: eiwitrijkediëten zijn in, zowel bij "lijners" als bij sportievelingen die slank willen blijven en tegelijk sp...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen