Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:05
Die beroemde uitspraak van dokter Knock uit het al even beroemde toneelstuk van Jules Romains is ongetwijfeld ook toepasselijk voor heel wat nefrologiediensten. Bijna één op de drie dialysepatiënten heeft immers last van pruritus, hevige jeuk over het hele lichaam.
Pruritus gaat gepaard met hevige jeuk en dus de neiging om te krabben. Het is geen onschuldige aandoening, want ze kan een hevige weerslag hebben op het sociaal en beroepsleven van patiënten met chronische nierinsufficiëntie. "De jeuk kan op elk moment toeslaan, maar is het ergst 's nachts, wanneer de patiënt warm onder de wol ligt", aldus dr. Vandervelde, diensthoofd nefrologie van de Brusselse ziekenhuizen Iris-Zuid. "Pruritus veroorzaakt niet alleen slaapstoornissen, maar is ook zeer hinderlijk in het dagelijkse leven en tast de levenskwaliteit van de patiënt dan ook sterk aan."
Warmte verergert de jeuk nog, dus doen alle patiënten er goed aan om te kiezen voor lichte lakens en katoenen kleding. Ook een ontspannend lauw bad nemen en koude kompressen leggen op de meest getroffen lichaamszones kan de symptomen verlichten. Tot slot is het sterk aan te raden om een PH-neutrale zeep te gebruiken, om te vermijden dat de huid uitdroogt, want da's een verergerende factor.
"Jeuk bij chronische nierinsufficiëntie wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door onderhuidse afzetting van microkristallen van calciumfosfaat", legt prof. Vandervelde uit. "Vandaar dat de behandeling vooral gericht is op het doeltreffend beheersen van het fosfaat- en calciummetabolisme. Het is dan ook belangrijk dat de patiënt zijn voeding aanpast en met name minder fosfor inneemt. Pruritus kan ook meer algemeen samenhangen met veroudering en uitdroging van de huid. Een goede vochtinbrengende crème kan de jeuk dan ook plaatselijk verzachten. Soms schrijft de arts ook antihistaminica - d.w.z. antiallergische geneesmiddelen - voor. Als al die middelen niet helpen, kan hij ook puvatherapie overwegen, een dermatologische behandeling op basis van UV-stralen."
Aurélie Bastin, met medewerking van prof. Vandervelde, diensthoofd nefrologie van de ziekenhuizen Iris-Zuid.
Deel en print dit artikel
Lithiumzouten worden als "uiterst doeltreffend" beschouwd tegen manisch-depressieve stoornissen. Helaas ten koste van de nieren. Een verhoogd urinevolume en dorstgevoel z...
Zogenaamde "essentiële" of primaire (zonder bekende oorzaak) arteriële hypertensie komt bijzonder veel voor bij de algemene bevolking. Zo hebben 4 op de 10 personen op hu...
In België zijn de meeste donoren hersendood. Toch kunnen naasten van patiënten met nierinsufficiëntie al tijdens hun leven een nier afstaan. Dit...Twee soorten donoren
Condition sine qua non: enkele maanden vooraf contact opnemen met een plaatselijk dialysecentrum (u vindt in elk dialysecentrum een gids...Hemodialyse in Marbella: het kan!
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen