Gepubliceerd op 11/10/2011 à 14:42
22 oktober is de Europese Dag voor Orgaandonatie: een goede gelegenheid om orgaandonatie, van levensbelang voor nierpatiënten, in de kijker te zetten.
Dialyse neemt slechts een beperkt deel van de normale nierfunctie over. Dat is genoeg voor de belangrijkste lichaamsfuncties, maar te weinig voor een echt goede gezondheid. Bovendien is dialyse zeer tijdsintensief en kan die daardoor heel belastend zijn voor het sociale leven.
In 2010 konden er in België 403 niertransplantaties plaatsvinden. Maar dat is te weinig om aan de vraag naar donornieren te voldoen. Het gevolg is dat er steeds meer mensen op de wachtlijst voor een niertransplantatie staan: 921 op 31 december 2010 tegenover 840 op 31 december 2007. Sommige patiënten moeten daardoor helaas te lang wachten en komen te overlijden. Beldonor, een initiatief van de Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, probeert daarom zoveel mogelijk mensen te informeren over orgaandonatie.
In België wordt iedereen per definitie beschouwd als orgaandonor. Dit tenzij er bij leven bezwaar wordt aangetekend, of na het overlijden door de familie. Belgen kunnen zich ook actief als donor laten registreren. Dan hoeft de familie zich bij het overlijden niet meer uit te spreken in de plaats van de overledene. Op Beldonor kunt u een formulier downloaden om u te laten registreren als orgaandonor. U kunt het invullen en vervolgens afgeven aan de dienst bevolking van uw gemeente. De gemeente stuurt het formulier dan door naar het Nationaal Register. Vandaag hebben al bijna 300.000 Belgen die stap gezet.
Deel en print dit artikel
Cystitis (blaasontsteking) mag dan al zeer frequent voorkomen – 30 tot 50 % van alle seksueel actieve vrouwen krijgen vroeg of laat minstens één urine-infectie – , ze ver...
Het gaat om een vrij zeldzame indicatie. In België worden jaarlijks slechts 20 à 30 van zulke transpla...In welke gevallen is een gecombineerde transplantatie noodzakelijk?
Het hantavirus staat eigenlijk voor een familie van virussen. In België en West-Europa komt het Puumala hantavirus het vaakste voor. Een besmetting met het virus veroorza...
Bij patiënten met terminale nierinsufficiëntie zijn de ontstekingsmarkers in het bloed sterk verhoogd. Hoewel dit ontstekingsproces in de loop van de tijd kan schommelen,...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen