Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:05
Nierpatiënten moeten meestal een vrij streng en ingewikkeld dieet volgen. Hoe kun je in die omstandigheden nog een sociaal leven leiden en op restaurant gaan? Ziehier enkele tips om zonder gevaar te profiteren van een "dieetpauze".
Als u zich nauwgezet aan de adviezen van de diëtist houdt, mag u zelfs één keer per week op restaurant gaan. Het is immers belangrijk om af en toe wat ontspanning in te lassen en uw problemen even van u af te gooien, anders wordt zo'n dieet op lange termijn moeilijk houdbaar.
Als u weet dat u 's avonds op restaurant gaat of bij vrienden gaat eten, neemt u 's middags beter geen warme maaltijd. Hou het bij een paar boterhammen met wat charcuterie, kaas of jam met mate welteverstaan!
Kies als restaurant liever een fijne keuken met kleine porties dan een brasseriekeuken, die vaak zeer gul is met groenten, vlees en aardappelen.
Als de nierfunctie aangetast is, scheiden we minder vocht af. In de regel mogen we elke dag 500 ml vocht meer innemen dan we urine uitscheiden. Nierinsufficiënten die niet meer urineren, mogen dus slechts 500 ml per dag drinken.
Als u op restaurant soep neemt als voorgerecht, moet u beslist uw vochtinname beperken, zonder rekening te houden met wat u die dag al gedronken hebt. Een aperitiefje mag, maar wel niet overdrijven. Een glaasje port of wijn mag gerust.
Nierinsufficiënten weten dat ze hun kaliuminname moeten beperken. Te veel kalium in het bloed kan immers hartritmestoornissen veroorzaken. Groenten en fruit bevatten veel kalium. Ook hier moet u overdag "gas terugnemen" als u 's avonds op restaurant gaat. We herinneren u nog even aan de maximale dagelijkse hoeveelheid:
Opgelet voor vruchtensappen, soepen en groentesappen: ze bevatten een hoger kaliumgehalte.
Vermijd peulvruchten en gedroogde vruchten (die ook fosfor bevatten), en verkies wit brood boven bruin.
Drink ook geen espresso na de maaltijd. U mag wel lichte percolatorkoffie nuttigen, maar die wordt slechts zelden geserveerd op restaurant.
Een hoog fosforgehalte in het bloed veroorzaakt botdemineralisatie en orgaanverkalking, en is dus te vermijden!
Wees matig met vlees, graanproducten, eieren en melk, en vermijd volkorengranen.
Verkies fosforarme kazen (camembert, brie, Boursin, ricotta, tomme, ) en beperk u tot kleine porties.
Neem als voorgerecht bijvoorbeeeld:
Stem uw hoofdgerecht af op uw voorgerecht. Bijvoorbeeld:
Beperk hoe dan ook de hoeveelheden! U bent heus niet verplicht om uw bord leeg te eten.
Slechts één gerecht nemen, is hoe dan ook de beste oplossing.
Vermijd fruit als nagerecht, als u al veel kalium (appelen, peren, watermeloen en aardbeien bevatten er het minst) en chocolade binnen hebt. Al de rest mag, zij het in matige porties. Zo mag u gerust pannenkoeken met suiker nemen.
Smakelijk!
Deel en print dit artikel
Voorgerecht: Tikka massala uit de zee (4 pers.)
De meeste geneesmiddelen worden door de nieren uitgescheiden. Bij nierinsufficiëntie hopen sommige geneesmiddelen zic...Nierinsufficiëntie en schadelijke geneesmiddelen
Volgens de statistieken krijgen 5 tot 10% van alle mensen minstens één keer in hun leven last van nierstenen. Deze steentjes van wisselende grootte ontstaan door kristall...
Het valt niet mee om je te laten verzekeren als je een ernstige en/of chronische ziekte hebt. De verleiding is dan ook groot om te liegen of belangrijke inf...Lieg nooit!
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen