Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:07
Anemie (bloedarmoede) is een veel voorkomende complicatie bij nierinsufficiëntie en moet zo snel mogelijk opgespoord worden. Ze veroorzaakt immers hartproblemen en verhoogt daardoor het sterfterisico bij zeer vergevorderde nierinsufficiëntie.
Anemie wordt gekenmerkt door een abnormale daling van het hemoglobinegehalte in het bloed. Dit eiwit is aanwezig in de rode bloedcellen en transporteert zuurstof naar organen en spieren. In geval van anemie is die functie aanzienlijk verzwakt, wat tot hartproblemen kan leiden bij de patiënt. Bij nierinsufficiëntie is de kans op een dergelijke functiestoornis groot.
Oorzaak: erytropoëtine (EPO), een door de nieren aangemaakt hormoon dat het beenmerg stimuleert om rode bloedcellen te produceren. Bij nierproblemen vermindert de EPO-synthese. Gevolg: ook het hemoglobinegehalte in het bloed wordt te laag. Bij hemodialysepatiënten wordt anemie vaak nog erger door verlies van ijzer, een molecule die onmisbaar is voor de aanmaak van hemoglobine. "Na een dialyse blijft er nog altijd bloed en dus ook ijzer in het extracorporeel circuit. Vandaar dat die patiënten absoluut voedingssupplementen moeten nemen om die tekorten aan te vullen", benadrukt prof. Max Dratwa, diensthoofd nefrologie in het UVC Brugmann.
Een gezonde man heeft een hemoglobinegehalte tussen 13 en 18 gr per 100 dl, een gezonde vrouw tussen 12 en 15 gr. Bij een nierinsufficiëntiepatiënt kunnen die waarden sterk dalen zonder dat de anemie wordt opgespoord. Dat blijkt uit een studie uit 2007 die onlangs gepubliceerd werd door de Europese niervereniging ERA-EDTA. Deze afwijking wordt dus vaak te laat ontdekt. "Eén op de drie patiënten is twee maanden vóór de start van de dialyse nog altijd niet doorverwezen", vervolgt prof. Max Dratwa. Probleem is dat de typische symptomen van bloedarmoede (vermoeidheid, slaap- of concentratiestoornissen) sowieso vaak voorkomen, waardoor de echte oorzaak niet altijd opgespoord wordt. De studie toont echter duidelijk aan dat een tijdige diagnose essentieel is. Anemie verhoogt immers het sterfterisico bij zeer vergevorderde nierinsufficiëntie. Ze belast het hart en bevordert ventrikelhypertrofie (volumevergroting van één van de twee hartkamers), waardoor het cardiovasculaire risico stijgt.
Temeer omdat, hoe later anemie ontdekt wordt, hoe moeilijker ze te behandelen is. "In geval van bijgaande infecties of ontstekingen is het moeilijk om het hemoglobinegehalte van nierinsufficiëntiepatiënten te stabiliseren, vooral dan van dialysepatiënten", benadrukt prof. Max Dratwa. Geneesmiddelen die de erytropoëse bevorderen, zijn het doeltreffendst om bloedarmoede te behandelen. Toch zijn ze onvoldoende als de anemie het gevolg is van een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. In dat geval zijn er bijkomende behandelingen nodig om de hemoglobineconcentratie te doen stijgen tot de vastgestelde doelwaarden. Die waarden liggen in principe tussen 11 en 12 gr voor 100 dl, en worden bewust lager gehouden dan de richtwaarden voor gezonde personen. "Een te sterke verhoging van het hemoglobinegehalte kan een risicofactor zijn voor hoge bloeddruk, trombose en zelfs hart- en vaatproblemen", besluit prof. Dratwa. "In dat geval zouden de voordelen inzake levenskwaliteit hoegenaamd niet meer opwegen tegen de risico's."
Jonathan Barbier
Deel en print dit artikel
Anemie wordt gekenmerkt door een abnormale daling van het hemoglobinegehalte in het bloed. Dit eiwit is aanwezig in de rode bloedcellen en transporteert zuurstof naar org...
Eén van de interessante aspecten van deze studie schuilt ook in de grondige analyse van verschillende parameters bij een kleinere donorpopulatie. "Uit de verzamelde gegev...
"Sporten is voor iedereen goed, maar vooral voor dialysepatiënten", aldus Philippe Cordier, kinesitherapeut in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc en teamleider van d...
Eind jaren 80, toen ik nog geen enkel symptoom voelde, bleek uit een bloedanalyse dat ik acute glomerulonefritis had (een on...Sinds wanneer lijdt u aan nierinsufficiëntie?
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen