Erfelijke gevallen zijn zeldzaam. Ze maken minder dan 5% van alle gevallen uit. Er zijn autosomaal dominante erfelijke vormen bekend en autosomaal recessieve vormen. In het geval van erfelijke ziekte begint de ziekte vaker vroegtijdig, dus voor het 50ste levensjaar.
Toch worden er steeds meer genetische afwijkingen (mutaties) gevonden bij de ziekte van Parkinson. Veel van die mutaties betekenen een verhoogd risico om de ziekte te krijgen. Bepaalde mutaties worden opmerkelijk vaak vastgesteld bij bevolkingsgroepen zoals Ashkenazische joden, Portugezen of Noord-Afrikaanse Arabieren. Genetische analyses behoren echter niet langer enkel tot het domein van het wetenschappelijke onderzoek. Ze worden ook steeds frequenter beschikbaar voor genetische counseling bij patiënten.
De ziekte van Parkinson komt bij beide geslachten voor. Toch worden in alle epidemiologische studies meer mannen dan vrouwen gemeld, vooral boven de leeftijd van 70 jaar. Het is niet steeds duidelijk of dit verschil reëel is of berust op een rapporteringsbias.
De gemiddelde leeftijd waarop de ziekte van Parkinson optreedt, is 60 jaar. De ziekte van Parkinson begint zelden voor de leeftijd van 50 jaar. Zoals gezegd begint de aantasting van de zenuwcellen die dopamine produceren, doorgaans meerdere jaren voor het verschijnen van de eerste symptomen. Bovendien blijkt dat andere systemen, zoals het geursysteem, nog vroeger kunnen worden aangetast.
Het effect van roken vormt een echte paradox bij de ziekte van Parkinson. Niet-rokers hebben inderdaad twee keer meer kans om de ziekte te krijgen dan rokers. Ook koffie blijkt eerder een beschermende werking te hebben. Dit is echter geenszins een aanmoediging om te roken of meer koffie te drinken. De ziekte van Parkinson is een uitzondering wat dat betreft en dat gegeven is dus geenszins een aanmoediging om te roken.
De ziekte van Parkinson gaat gepaard met een progressieve aantasting van bepaalde zeer specifieke zenuwcellen in de hersenen. Die zenuwcellen liggen in een diep en primitief gedeelte van de hersenen, de hersenstam (meer bepaald in de substantia nigra). Ze zijn verantwoordelijk voor de productie van de neurotransmitter dopamine. Die chemische stof is onmisbaar voor de goede communicatie tussen zenuwcellen en speelt een essentiële rol bij de controle van bewegingen.
De eerste symptomen van de ziekte treden pas op wanneer de dopamineproductie in de hersenen met 50 tot 70% verminderd is. Er is dus een langdurige presymptomatische fase.
Bij patiënten met de ziekte van Parkinson beginnen seksuele stoornissen meestal nadat er eerst motorische stoornissen...Seksuele stoornissen met fysiologische oorzaak
In de meeste gevallen ontstaat de ziekte van Parkinson rond 60 jaar. Toch krijgt 5 tot 10% van de patiënten de eerste symptome...Wie zijn die jonge parkinsonpatiënten?
Dystonie is een onnatuurlijke stand (vast of mobiel) die ontstaat door onvrijwillige spiersamentrekkingen, meestal aan de extremiteiten (ledemaatuiteind...Wat is dystonie?
Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen die afgescheiden worden door de eierstokken. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de...Verband tussen oestrogeen en parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen