Het idee van de celtransplantaties leeft reeds lang. Aangezien de ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door een afgenomen dopamineproductie, zou het misschien nuttig zijn om embryonale cellen te transplanteren in de hersenen van patiënten. Daar kunnen ze de productie van dopamine weer op gang te brengen. Embryonale stamcellen kunnen zich theoretisch differentiëren tot gespecialiseerde cellen en meer bepaald tot dopamineproducerende cellen, wat hen tot aantrekkelijke kandidaten voor toekomstige behandelingen maakt.
De resultaten van celtransplantatie zijn echter nog niet overtuigend en stamceltransplantatie is voorlopig nog veraf.
Diepe hersenstimulatie is een recentere chirurgische methode waarvan de symptomatische effecten meer overtuigend lijken te zijn. Bij die techniek worden bepaalde diepgelegen zones van de hersenen (de subthalamische nucleus) gestimuleerd met elektroden die chirurgisch worden ingeplant. De patiënt kan de elektrische stimulatie zelf controleren via een onderhuidse batterij in de borstkas of de buikwand. Deze techniek wordt vaak toegepast in België. Maar het gebeurt enkel bij een aantal goed geselecteerde patiënten die een ernstige vorm van de ziekte van Parkinson hebben en die niet kunnen worden geholpen met andere medicijnen. De patiënten die in aanmerking komen voor diepe hersenstimulatie worden geselecteerd volgens een aantal criteria, zoals het feit dat ze geen cognitieve (verstandelijke) problemen mogen hebben.
Bij patiënten met de ziekte van Parkinson beginnen seksuele stoornissen meestal nadat er eerst motorische stoornissen...Seksuele stoornissen met fysiologische oorzaak
In de meeste gevallen ontstaat de ziekte van Parkinson rond 60 jaar. Toch krijgt 5 tot 10% van de patiënten de eerste symptome...Wie zijn die jonge parkinsonpatiënten?
Dystonie is een onnatuurlijke stand (vast of mobiel) die ontstaat door onvrijwillige spiersamentrekkingen, meestal aan de extremiteiten (ledemaatuiteind...Wat is dystonie?
Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen die afgescheiden worden door de eierstokken. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de...Verband tussen oestrogeen en parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen