Gepubliceerd op 03/04/2012 à 10:14
Psychotherapie over de telefoon kan een mogelijke depressie bij parkinsonpatiënten doen omslaan. Waar gaat het over? Wat zijn de voordelen?
Ongeveer 40 tot 50% van de patiënten met de ziekte van Parkinson zou getroffen worden door depressie. Naast behandelingen met antidepressiva geniet psychotherapie ook de voorkeur: in het bijzonder cognitieve gedragstherapie. Met die therapie kan de patiënt leren om opnieuw positief te denken en een ‘positieve ingesteldheid’ aan te nemen ten opzichte van de ziekte.
Zodat psychotherapie doeltreffend zou zijn, zijn verschillende gesprekken tussen patiënt en therapeut nodig. Maar de helft van de patiënten met parkinson werkt de therapie niet af. De redenen: ze verplaatsen zich moeilijk en vinden geen therapeut in de buurt. De oplossing? De therapie verstrekken over de telefoon.
Onderzoek heeft jaren geleden aangetoond dat de symptomen van depressie verminderen bij niet-parkinsonpatiënten door telefonisch verstrekte cognitieve gedragstherapie. In een bijkomende studie gingen onderzoekers na of psychotherapie over de telefoon ook doeltreffend is bij parkinsonpatiënten met depressie.
In deze studie kregen parkinsonpatiënten met depressie gedurende tien weken psychotherapie over de telefoon. 95% van de patiënten hebben de hele cyclus gevolgd, wat al positief is. Resultaat was dat de symptomen van depressie, angstgevoelens en negatieve gedachten aanzienlijk verminderden. De parkinsonpatiënten konden eveneens beter omgaan met hun ziekte. Andere vaststelling: ook de levenskwaliteit van de mantelzorgers was verbeterd.
De bedoeling van de gesprekken is om de emotionele reacties op een stressvolle situatie te veranderen. Hiervoor analyseert de therapeut de denkstrategieën van de patiënt, en geeft er een rationele en positieve draai aan. Parkinsonpatiënten kunnen bijvoorbeeld ineens bevriezen in een bepaalde houding en geen stap meer verzetten. Als dat in de badkamer gebeurt, is de eerste gedachte: “Ik ben hulpeloos en kan niet meer weg”. Door met de patiënt te praten kan de therapeut hem laten inzien dat die situatie wel vaker kan voorvallen. Maar dat hij ook voorzorgen kan nemen. Bijvoorbeeld door zijn gsm mee te nemen, waarmee hij zijn partner of een naaste kan opbellen. Dit betekent dat de patiënt anders moet denken: “Ik was niet meer in staat om te bewegen, maar kon toch uit die benarde situatie raken. Ik ben dus niet hulpeloos.”
Cognitieve gedragstherapie over de telefoon biedt dus duidelijk voordelen aan parkinsonpatiënten. Maar dit soort therapie is nog niet beschikbaar in België.
Dobkin RD et coll.: Telephone-based cognitive-behavioral therapy for depression in Parkinson’s disease. American Neurological Association 136th Annual Meeting (San Diego, Californie) : 25-27 septembre 2011.
Deel en print dit artikel
Bij parkinsonpatiënten gaat het bij urinaire stoornissen vooral om hevige urineeraandrang, met andere woorden: moeite om de urine op t...Moeite om de urine op te houden
De onderzoekers vergeleken een groep patiënten met de ziekte van Parkinson met een groep gezonde proefpersonen. Beide groepen bestonden uit mannen...Twee keer meer risico
Beven (tremor) is een zeer frequent symptoom bij de ziekte van Parkinson. Bijna 70 % van de patiënten heeft er last van. Beven kan behoo...Beven: een frequent symptoom
Diepe elektrische breinstimulatie is een neurochirurgische techniek waarbij er in de hersenen een elektrode wordt geplaatst die elektri...Een neurochirurgische techniek
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen