Veel parkinsonpatiënten hebben naast bewegingsstoornissen ook een vertraging van bepaalde verstandelijke functies. Daardoor krijgen ze moeite om ingewikkelde taken te verrichten, moeite om te plannen... Deze aantasting is meestal niet dramatisch en wordt nauwelijks opgemerkt door de patiënt of zelfs door zijn omgeving.
Met het ouder worden neemt bij iedereen het risico toe op een vorm van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Dat is echter duidelijk meer het geval bij parkinsonpatiënten. Zij lopen zelfs zes keer meer risico op dementie dan mensen die geen Parkinson hebben. Deze vorm van dementie, de parkinsondementie, verschilt duidelijk van de ziekte van Alzheimer.
Bepaalde geneesmiddelen, zoals anticholinergica, kunnen mentale problemen uitlokken of verergeren.
Bij mentale problemen moet dan ook steeds een medicamenteus effect worden uitgesloten, en bij twijfel moeten bepaalde medicaties gestopt of verminderd worden.
Bij de diagnose van de ziekte van Parkinson worden er veel zaken in vraag gesteld. Daarbij ook uw werk, als u nog ten minste nog niet pensioengerechtigd bent. Vroeg o...
Neen. Alles wat te maken heeft met de gezondheid van de werknemer, valt onder zijn privéleven. Werknemers zijn dus niet v...Bent u verplicht om uw werkgever te informeren?
Bij dysfagie (of slikstoornissen) heeft de patiënt moeite om vast of vloeibaar voedsel te slikken of moet hij hoesten. Bijna een derde van de parkin...Wat is dysfagie?
Een ziekenhuisopname is voor iemand met parkinson vaak de gelegenheid om een ergotherapeut te zien. Dankzij ergotherapie l...Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen