Bradykinesie betekent 'vertraagde beweging', terwijl hypokinesie 'minder beweging' betekent. Parkinsonpatiënten merken vaak dat ze moeite hebben om eenvoudige handelingen te verrichten, zoals een hemd dichtknopen of het zich omdraaien in bed. Het handschrift wordt kleiner. De stem wordt monotoner.
Ook bepaalde automatische bewegingen worden getroffen door hypokinesie. Parkinsonpatiënten knipperen minder met de ogen. Hun gezicht is minder expressief en wordt daardoor soms omschreven als 'verstard'. Ze slikken hun speeksel ook minder vaak door, wat de verkeerde indruk kan geven dat ze 'veel speeksel produceren'. Het leidt soms ook tot speekselverlies.
Veel medische problemen staan in verband met de ziekte van Parkinson. Het is niet de bedoeling om een volledige lijst te geven. Bij het optreden ervan moet, samen met de behandelende arts, worden bekeken of deze in het kader van de ziekte optreden, ofwel een andere oorzaak hebben.
Naarmate mensen ouder worden, gewrichtsproblemen krijgen en minder bewegen, worden de passen vaak kleiner. Parkinsonpatiënten nemen niet alleen kleine passen, maar zwaaien vaak ook minder mee met de bevende arm en hebben moeite om de voeten op te heffen. Ook draaien tijdens het wandelen wordt moeilijk en gaat in meerdere stappen.
Het is mogelijk dat de houding van de parkinsonpatiënt steeds meer voorovergebogen wordt. Bij het stappen kan de patiënt de indruk krijgen dat hij/zij naar voor wordt geduwd, alsof hij achter zijn zwaartepunt aanloopt. In extreme gevallen kan de patiënt onwillekeurig het gevoel krijgen dat hij/zij naar voor wordt getrokken en zich sneller gaat voortbewegen, maar steeds met kleine passen, zonder te kunnen stoppen en dit tot hij/zij valt.
Ook op gang komen kan moeilijk zijn. Wanneer de patiënt begint te stappen, kan het gebeuren dat hij niet vooruitkomt. Als de ziekte voortschrijdt, kunnen de patiënten het ook moeilijk krijgen om over een drempel of door een deur te stappen. Deze 'blokkages' zijn soms bijzonder hinderlijk.
Meer dan 8 op de 10 parkinsonpatiënten krijgen te maken met bevingen. Sommige parkinsonpatiënten beven dus nooit. In het begin van de ziekte is beven wellicht een van de zichtbaarste symptomen. Maar beven is niet altijd het meest invaliderende symptoom.
Niet alle vormen van beven zijn het gevolg van Parkinson. Met andere woorden, als iemand beeft, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij de ziekte van Parkinson heeft.
Beven bij de ziekte van Parkinson heeft de volgende kenmerken:
Veel parkinsonpatiënten hebben naast bewegingsstoornissen ook een vertraging van bepaalde verstandelijke functies. Daardoor krijgen ze moeite om ingewikkelde taken te verrichten, moeite om te plannen... Deze aantasting is meestal niet dramatisch en wordt nauwelijks opgemerkt door de patiënt of zelfs door zijn omgeving.
Met het ouder worden neemt bij iedereen het risico toe op een vorm van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Dat is echter duidelijk meer het geval bij parkinsonpatiënten. Zij lopen zelfs zes keer meer risico op dementie dan mensen die geen Parkinson hebben. Deze vorm van dementie, de parkinsondementie, verschilt duidelijk van de ziekte van Alzheimer.
Bepaalde geneesmiddelen, zoals anticholinergica, kunnen mentale problemen uitlokken of verergeren.
Bij mentale problemen moet dan ook steeds een medicamenteus effect worden uitgesloten, en bij twijfel moeten bepaalde medicaties gestopt of verminderd worden.
Een van de oorzaken waardoor het dieptezicht bij de ziekte van Parkinson wegvalt, is een stoornis in de contrastgevoeligheid. Het is...Parkinson: probleem met contrasten
Stamcellen zijn cellen waaruit andere soorten cellen ontstaan. Zelf worden ze gevormd bij de eerste delingen van de bevruchte eicel. Dit noemt men e...Wat zijn stamcellen?
Parkinsonpatiënten kunnen de omringende wereld minder duidelijk waarnemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Sommige oorzaken zi...Standaard oogonderzoek volstaat niet
De diagnose van ziekte van Parkinson is alleen mogelijk na een klinisch neurologisch onderzoek, uitgevoerd door een geneesheer-spe...Genen voor de opsporing van parkinson
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen