Soms hebben de patiënten symptomen die niets met de spijsvertering te maken hebben:
Het gerommel (borborygmus) is afkomstig van de maag. Dat gerommel kan lachwekkend zijn, maar voor wie ermee zit, kan het hinderlijk zijn, vooral als het luidruchtig is en herhaaldelijk optreedt.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Hubert Piessevaux (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Opgezetheid is het gevoel dat de buik vol gas zit. Soms gaat dat gevoel samen met een sterk opgezette buik. Ook hier is de oorzaak niet bekend. Toch lijkt het er op dat het gastransport minder vlot gaat in het spijsverteringskanaal van iemand met PDS dan in dat van gezonde personen.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Hubert Piessevaux (Cliniques universitaires Saint-Luc).
De vastheid van de stoelgang kan bij het PDS verschillen van persoon tot persoon. Bepaalde mensen hebben vaak diarree; dat is het geval als de transit te snel gaat. Het colon krijgt dan niet de tijd om het water in het voedsel te absorberen. Als de diarree vaak optreedt, kan dat bijkomende problemen veroorzaken, zoals irritatie of uitdroging.
Bij andere patiënten wordt het PDS dan weer gekenmerkt door een te trage transit. Ze raken moeilijk van hun stoelgang af omdat ze constipatie hebben. Dat gaat soms samen met aambeien (een verwijding van de aders dicht bij de anus) en zelfs anusfissuren (een verzwering van het anusslijmvlies).
Bepaalde patiënten hebben afwisselend last van diarree en constipatie.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Hubert Piessevaux (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Mensen met het PDS klagen in de eerste plaats over buikpijn. Het gaat dan vooral over aanhoudende buikpijn die in min of meer regelmatige wijze de kop opsteekt. Vaak gaat die buikpijn gepaard met een versnelde of vertraagde darmtransit. De patiënten voelen zich vaak opgelucht als ze hun behoefte hebben gedaan. Maar soms wordt de pijn juist erger na een toiletbezoek.
Waar komt de pijn vandaan? De oorzaak blijft onduidelijk. Volgens bepaalde wetenschappers zouden de patiënten de gasbewegingen in het spijsverteringskanaal in sterkere mate gewaarworden. De patiënten zouden met andere woorden overgevoelige ingewanden hebben. Maar de oorsprong van die overgevoeligheid blijft onbekend. De buikpijn zou ook veroorzaakt kunnen worden door de natuurlijke contracties van het spijsverteringskanaal tijdens de vertering, de peristaltiek. Die contracties zijn vaak sterker bij mensen met het PDS.
De ernst van de buikpijn, maar ook de duur, de precieze plaats en de frequentie variëren van persoon tot persoon. De pijn treedt vooral op na het eten en kan soms urenlang aanhouden.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Hubert Piessevaux (Cliniques universitaires Saint-Luc.)
Vaak, en meestal dringend naar het toilet moeten, kan sociale en professionele activiteiten en schoolactiviteiten verstoren.
Soms is het heel ingewikkeld om een professionele afspraak te regelen als je vooraf niet heb kunnen nagaan waar het dichtstbijzijnde toilet is.
Het is niet altijd eenvoudig om problemen als diarree of constipatie ter sprake te brengen in je omgeving. Bepaalde patiënten kunnen in een sociaal isolement belanden, omdat ze hun spijsverteringsproblemen verborgen willen houden.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Hubert Piessevaux (Cliniques universitaires Saint-Luc).
De buikpijn waarmee het prikkelbaredarmsyndroom (PDS, in het Engels Irritable Bowel Syndrome of IBS) gepaard gaat, zou het gevolg kunnen zijn van viscerale overgevoelig...
Lees verderDe symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom zijn duidelijk omschreven in de Rome III-criteria: buikongemakken ten minste drie d...Prikkelbare darm en Rome III-criteria
Buikpijn, ongemakken in de buik, veranderde darmtransit (verandering in de frequentie of c...Prikkelbare darm, lactose-intolerantie en coeliakie: vergelijkbare symptomen
Tijdens het kauwproces verandert het eten in onze mond niet alleen van textuur, maar ook van temperatuur en wordt het een weke, makkelijk in...Kauwen om beter te verteren
Danny De Looze, maag-darmspecialist aan het UZ Gent
Juliette, 49 jaar
Marine, 39 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen