Mensen met het PDS klagen in de eerste plaats over buikpijn. Het gaat dan vooral over aanhoudende buikpijn die in min of meer regelmatige wijze de kop opsteekt. Vaak gaat die buikpijn gepaard met een versnelde of vertraagde darmtransit. De patiënten voelen zich vaak opgelucht als ze hun behoefte hebben gedaan. Maar soms wordt de pijn juist erger na een toiletbezoek.
Waar komt de pijn vandaan? De oorzaak blijft onduidelijk. Volgens bepaalde wetenschappers zouden de patiënten de gasbewegingen in het spijsverteringskanaal in sterkere mate gewaarworden. De patiënten zouden met andere woorden overgevoelige ingewanden hebben. Maar de oorsprong van die overgevoeligheid blijft onbekend. De buikpijn zou ook veroorzaakt kunnen worden door de natuurlijke contracties van het spijsverteringskanaal tijdens de vertering, de peristaltiek. Die contracties zijn vaak sterker bij mensen met het PDS.
De ernst van de buikpijn, maar ook de duur, de precieze plaats en de frequentie variëren van persoon tot persoon. De pijn treedt vooral op na het eten en kan soms urenlang aanhouden.
Ook al is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) niet ernstig, toch kan het de levenskwaliteit duidelijk verminderen. Dat...Prikkelbare darm: periodes met en zonder symptomen
Een meta-studie is een grondige nieuwe analyse van resultat...In een meta-studie is aangetoond dat acupunctuur niet doeltreffend is tegen het syndroom van prikkelbare darm
Diarree is een van de meest voorkomende symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. Tegen diarree bestaan er geneesmiddelen. Maar om de s...Wat helpt er tegen diarree?
Danny De Looze, maag-darmspecialist aan het UZ Gent
Juliette, 49 jaar
Marine, 39 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen