Prof. Roumeguère, specialist in de urologische oncologie in het Erasmusziekenhuis
Als er bij de diagnose van prostaatkanker meteen al uitzaaiingen worden vastgesteld, geeft een behandeling met een combinatie van hormoon- en chemotherapie of van twee soorten hormoontherapie goede resultaten. Prof. Roumeguère, specialist in de urologische oncologie in het Erasmusziekenhuis, geeft tekst en uitleg.
“Meestal verspreidt de kanker zich eerst via het lymfestelsel en ontstaan de eerste uitzaaiingen in de lymfeklieren. Doorgaans zijn dat eerst de lymfeklieren bij het bekken en het retroperitoneum (de ruimte achter de buikholte).
De tweede plaats waar uitzaaiingen terechtkomen, zijn de beenderen. Botuitzaaiingen of botmetastasen komen veel voor. Dat kan in het bekken, het heiligbeen of de wervelkolom zijn, maar ook in de ribben. De aangetaste wervels kunnen verzakkingen doen ontstaan (ingezakte ruggenwervels), maar ook breuken die pijn veroorzaken of beschadiging van het ruggenmerg.
Op de derde plaats komen de longen en tot slot de andere organen (lever, enz.).”
“Tot voor kort werd er bij uitgezaaide kanker – waarbij de uitzaaiingen al bij de eerste diagnose werden vastgesteld of in een latere fase verschenen – gestart met een zogenaamde primaire hormonale therapie met LHRH-agonisten of LHRH-antagonisten. Die therapie moest de testosteronproductie remmen. De effecten van die behandeling waren echter maar tijdelijk: na ongeveer 18 maanden steeg de testosteronproductie opnieuw. Daarom werd er in een tweede fase soms ook nog chemotherapie met docetaxel gegeven. Later zijn dan de hormoontherapieën van de tweede generatie verschenen, zoals abirateronacetaat en enzalutamide. Het komt er nu op aan te weten wanneer en in welke volgorde we die nieuwe therapieën moeten opstarten om de resultaten inzake vertraging van de progressie van de ziekte en verbetering van de overleving te optimaliseren.”
“Twee studies (STAMPEDE en CHARTEED) hebben bewezen dat het koppelen van de primaire hormonale therapie (de eerstelijnsbehandeling) aan een docetal-chemotherapie bij patiënten die al bij de eerste diagnose uitzaaiingen hebben, zijn nut heeft. Die combinatie van gelijktijdig toegediende behandelingen laat een verbetering van de globale overleving met ongeveer 18 maanden zien. Dat is vooral het geval bij patiënten met een hoog volume van uitzaaiingen (dat wil zeggen met botmetastasen op verschillende plaatsen en/of metastasen in de inwendige organen). Voor patiënten met kanker met weinig uitzaaiingen (laag volume) zijn de meningen over het gebruik van die combinatietherapieën nog verdeeld.”
“Toch niet. Een primaire hormonale therapie kan ook worden gecombineerd met een secundaire hormonale therapie (of tweedelijnsbehandeling) met abirateronacetaat. Twee andere studies (ook LATITUDE en STAMPEDE) – de resultaten zijn in juni van dit jaar voorgesteld – hebben onderzoek gedaan naar die combinatie van hormoontherapieën. De resultaten tonen een winst aan van meer dan 30% voor de overleving en van meer dan 50% reductie in de progressie van de ziekte bij patiënten die al bij de eerste diagnose uitzaaiingen hebben. Die verbetering is zowel te zien bij patiënten met een hoog volume aan uitzaaiingen als bij patiënten met een laag volume aan uitzaaiingen. De uitdaging zal nu dus zijn om voor elke patiënt te bepalen welke van die therapieën en combinaties we het best kiezen, telkens rekening houdend met de kenmerken van de ziekte.
Een belangrijke kanttekening: die indicaties zijn in België nog niet officieel toegelaten.”
“Het zou kunnen dat sommige oudere patiënten, patiënten die verzwakt zijn of patiënten met verschillende comorbiditeiten (hartproblemen, nierproblemen, diabetes, enz.) een van die therapieën niet verdragen. We moeten altijd rekening houden met de algemene gezondheidstoestand en eventuele comorbiditeiten van de patiënten, maar ook met hun verwachtingen om de behandeling maximaal te optimaliseren. Daarom hebben we het tegenwoordig over geneeskunde op maat van de patiënt. Zo zal het bij diabetespatiënten erop aankomen het glycemisch evenwicht met abirateronacetaat te bewaren. Dat hormoon van de nieuwe generatie moet namelijk ingenomen worden in combinatie met corticoïden en die kunnen het evenwicht bij diabetes verstoren.”
Deel en print dit artikel
Stemmingsstoornissen, vermoeidheid, erectiestoornissen, gewichtstoename, spiermassaverlies, opvliegers, stijgende cholesterol- en bloedsuikerwaarden en osteoporose … beho...
Lees verderDe chirurgische verwijdering van de prostaat (totale prostatectomie) is de standaardbehandeling voor niet-uitge...
Lees verderIn de eerste plaats naar de lymfeklieren in het kleine bekken en naar de botten, vooral in de wervelkolom...
Lees verderEen Italiaans onderzoeksteam bestudeerde het potentieel van de legendarische reukzin van honden (1). Hun hypothese: dankzij een specifieke training zouden onze viervoeter...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDe wijze waarop het vet in je lichaam is verdeeld, kan op lange termijn een invloed hebben op je gezondheid.
Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van bu...
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen