Dr. Antonio Renda, uroloog in het Grand Hôpital de Charleroi (GHdC)
Heel wat ziekenhuizen organiseren sporttrainingsprogramma’s voor patiënten met prostaatkanker. Wat zijn de voordelen van sport voor iemand met dit type kanker?
Zijn prostaatkanker en sport onverzoenbaar?
Absoluut niet, integendeel! Lichaamsbeweging houdt alleen maar voordelen in voor mannen met prostaatkanker, met name:
Welke activiteiten zijn het meest aan te raden voor mannen met prostaatkanker?
Het belangrijkst is een sport kiezen die je graag doet. Wandelen is ideaal, maar ook zwemmen en fietsen (binnen of buiten) zijn goed, vooral voor patiënten met gewrichtsproblemen.
Ook fitness, tuinieren en andere activiteiten in openlucht kunnen de levenskwaliteit van mannen met prostaatkanker helpen verbeteren.
Bovendien hebben sommige ziekenhuizen (waaronder het Grand Hôpital de Charleroi (GHdC)) specifieke programma’s uitgewerkt waarbij patiënten in groepsverband en onder medisch toezicht de sport van hun keuze beoefenen.
Voor wie liever alleen traint, kan een halfuur wandelen per dag of 4 à 5 keer per week een halfuur matig bewegen (fitness doen of fietsen bij voorbeeld…) al een positief effect hebben.
Welke voorzorgen moeten patiënten nemen alvorens te sporten?
Een medisch onderzoek en vooraf groen licht van de arts zijn een absolute must voor sommige patiënten, zoals voor sedentaire patiënten die al geruime tijd geen lichaamsbeweging meer genomen hebben en/of met overgewicht kampen, maar ook voor patiënten met nevenaandoeningen (onder meer hart- en longziekten).
Zodra iemand groen licht gekregen heeft, is het belangrijk om geleidelijk op te bouwen en zijn grenzen niet te overschrijden.
Ik raad ook aan om niet te sporten meteen na het eten of bij te hoge of te lage temperaturen.
Tot slot zijn ook contactsporten en zware fysieke inspanningen te mijden, omdat ze risico’s inhouden voor hart, botten en gewrichten.
Voor wie die voorzorgen neemt, is – zelfs lichte – lichaamsbeweging altijd zinvol, ongeacht de leeftijd waarop men ermee start …
Deel en print dit artikel
Stemmingsstoornissen, vermoeidheid, erectiestoornissen, gewichtstoename, spiermassaverlies, opvliegers, stijgende cholesterol- en bloedsuikerwaarden en osteoporose … beho...
Lees verderDe chirurgische verwijdering van de prostaat (totale prostatectomie) is de standaardbehandeling voor niet-uitge...
Lees verderIn de eerste plaats naar de lymfeklieren in het kleine bekken en naar de botten, vooral in de wervelkolom...
Lees verderEen Italiaans onderzoeksteam bestudeerde het potentieel van de legendarische reukzin van honden (1). Hun hypothese: dankzij een specifieke training zouden onze viervoeter...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDe wijze waarop het vet in je lichaam is verdeeld, kan op lange termijn een invloed hebben op je gezondheid.
Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van bu...
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen