Gepubliceerd op 02/01/2014 à 14:53
De Engelse term ‘flare-up’ betekent ‘explosie’, ‘uitbarsting’ en verwijst hier naar het testosterongehalte, dat plots sterk toeneemt bij het begin van een prostaatkankerbehandeling met LHRH-agonisten.
LHRH-agonisten worden gebruikt bij hormoontherapie tegen prostaatkanker. Doel van deze moleculen: de productie van testosteron in de testikels doen dalen, om op die manier de ontwikkeling van de prostaattumor te vertragen. De groei van de prostaatcellen (al dan niet kankercellen) hangt namelijk af van de invloed van dit mannelijke hormoon.
Om het testosterongehalte te doen dalen, is echter een wekenlange behandeling nodig. En na de eerste injectie hebben de LHRH-agonisten tijdelijk een tegenovergesteld effect: ze verhogen de testosteronproductie. We noemen dit het ‘flare-up’-effect. Deze paradoxale stijging van de testosteronconcentratie kan de prostaatkankercellen stimuleren en de tumor tijdelijk doen groeien.
Zodra de behandeling is opgestart, kunnen verdere injecties eveneens minuscule opstoten teweegbrengen, ‘micro surges’ genaamd. Het testosterongehalte stijgt dan lichtjes, maar veel minder sterk dan bij de eerste injectie.
De stimulatie van de tumorcellen door flare-up kan bestaande prostaatkankerletsels verergeren. Deze plotse groei van de tumor kan zich uiten via:
Wanneer geen preventiemaatregelen worden genomen, doen de stijging van de testosteronconcentratie en de eerste pijnsymptomen zich voor binnen 12 uur na de injectie, met een piek tijdens de derde dag.
Nee. Deze paradoxale toename van de testosteronspiegel kan worden tegengegaan. Om het flare-up-effect te bestrijden en het complicatierisico te vermijden, wordt de eerste injectie met LHRH-agonisten meestal gecombineerd met een antiandrogeen. Deze molecule blokkeert niet langer de productie van testosteron, maar wel het effect ervan op de prostaat. Het antiandrogeen wordt ingenomen in tabletvorm, enkele dagen voor en enkele dagen na de injectie.
Andere mogelijkheid: kiezen voor LHRH-antagonisten die geen flare-up veroorzaken. Dit type behandeling geniet de voorkeur als er sprake is van botmetastasen.
Aude Dion
Deel en print dit artikel
Zoals bekend hebben prostaatkankerpatiënten veel meer kans om met hun ziekte te sterven, dan door hun ziekte. Toch blijft prostaatkanker in Belgi...Dodelijke prostaatkanker
Hormoontherapie wordt vandaag vaak voorgeschreven bij prostaatkanker. Soms moet de patiënt deze behandeling zijn leven lang volgen. In België worden er 22.000 patiën...
Hormoontherapie is een van de vaak gebruikte behandelingen van prostaatkanker. In de meeste gevallen doet hormoontherapie het libido (de lustgev...Libido en orgasme
De afkorting ‘PSA’ staat voor ‘Prostaatspecifiek Antigen’. PSA is een eiwit dat in grote hoeveelheden geproduceerd wordt door de pros...Verband tussen PSA en prostaatkanker
"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDe wijze waarop het vet in je lichaam is verdeeld, kan op lange termijn een invloed hebben op je gezondheid.
Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van bu...
Prof. Roumeguère, specialist in de urologische oncologie in het Erasmusziekenhuis
Prof. Patrick Flamen, diensthoofd nucleaire geneeskunde (Jules Bordet Instituut)
Dr. Antonio Renda, uroloog in het Grand Hôpital de Charleroi (GHdC)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen