Gepubliceerd op 02/02/2012 à 10:34
Prostaatkanker kan soms uitzaaien naar het bot. Deze botmetastasen zijn niet alleen zeer pijnlijk, ze vergroten ook de kans op botfracturen en neurologische complicaties.
In een vergevorderd stadium van prostaatkanker kunnen prostaatkankercellen zich verspreiden, weg van de prostaat. Daarbij hebben ze een duidelijke voorkeur voor het bot. Zo kunnen er uitzaaiingen opduiken in de wervels, de ribben, bepaalde lange botten zoals het dijbeen, maar ook de schedel.
Hoe vaak komen botmetastasen voor? Een Deense studie (1) bij ruim 23.000 patiënten gaf aan dat op het moment van de diagnose, 3% van de patiënten botmetastasen heeft.
Een andere studie heeft aangetoond dat van de patiënten die resistent zijn aan de hormonale behandeling van de prostaatkanker, 80 tot 90% metastasen ontwikkelt in de loop van zijn leven (2).
Uitzaaiingen in het bot kunnen ernstige gevolgen hebben:
De prostaatkankercellen verstoren de normale cyclus van botafbraak en botopbouw. Het resultaat is een ongestructureerd en minder stevig bot. De meest frequente breuken zijn deze aan de wervels.
De neurologische complicaties zijn een van de belangrijkste risico’s van wervelmetastasen. De abnormale botgroei als gevolg van de metastasen, en de eventuele wervelfracturen kunnen een compressie veroorzaken van het ruggenmerg in de wervels of van de zenuwwortels die van het ruggenmerg komen.
Botmetastasen en hun complicaties verkleinen de overlevingskans. Na één jaar bedraagt de overlevingskans (1):
Na vijf jaar is de overlevingskans 56% zonder metastasen, maar slechts 3% bij botmetastasen.
Gelukkig bestaan er behandelingen. Met radiotherapie, bifosfonaten en monoklonale antilichamen is het mogelijk het risico op fracturen te verkleinen, de pijn terug te dringen en de evolutie van de metastasen af te remmen.
(1) Nørgaard M, Jensen AØ, Jacobsen JB, Cetin K, Fryzek JP, Sørensen HT.
Skeletal related events, bone metastasis and survival of prostate cancer: a population based cohort study in Denmark (1999 to 2007). J Urol. 2010 Jul;184(1):162-7.
(2) Lee RJ, Saylor PJ, and Smith MR. Contemporary Therapeutic Approaches Targeting Bone Complications in Prostate Cancer. Clin Genitourin Cancer. 2010 December 1; 8(1): 29–36.
Deel en print dit artikel
Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Het Jules Bordet Instituut – het kankercentrum van het H.U.B (academisch ziekenhuis Brussel) – biedt zijn patiënten een ultra-individuele behandeling. Dit is mogelijk dan...
Lees verderDe mRNA-technologie... Een baanbrekend stukje technologie, dat volgens Klinisch biologe Isabel Reloux-Roels (UZ Gent) bij eventuele toekomstige pandemieën opnieuw kan ing...
Lees verderStemmingsstoornissen, vermoeidheid, erectiestoornissen, gewichtstoename, spiermassaverlies, opvliegers, stijgende cholesterol- en bloedsuikerwaarden en osteoporose … beho...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDe wijze waarop het vet in je lichaam is verdeeld, kan op lange termijn een invloed hebben op je gezondheid.
Uit een onderzoek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van bu...
Prof. Roumeguère, specialist in de urologische oncologie in het Erasmusziekenhuis
Prof. Patrick Flamen, diensthoofd nucleaire geneeskunde (Jules Bordet Instituut)
Dr. Antonio Renda, uroloog in het Grand Hôpital de Charleroi (GHdC)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen