Bent u van plan om naar de andere kant van de wereld te vliegen? Geweldig plan! Maar hoe bestrijd je een jetlag en haal je het meeste uit je vakantie?
Intercontinentaal reizen veroorzaakt verschuivingen in onze biologische klok. Als de tijdzones te snel worden overschreden, kan de interne klok zich niet aanpassen en wat tot desynchronisatie leidt met het dag/nachtritme van de plaats waar men zich bevindt. Als het tijdsverschil meer dan drie tot vijf uur bedraagt, kunnen slapeloosheid, slaperigheid, vermoeidheid en verminderde alertheid optreden..... Deze symptomen worden nog sterker als u een groot aantal tijdzones doorkruist.
Er zijn eenvoudige regels voor levensstijl en slaaphygiëne die u een week voor uw vertrek kunt invoeren om te anticiperen op de veranderingen.
Mensen die per vliegtuig reizen, worden geconfronteerd met het verschijnsel van de overdruk, met gevolgen voor het lichaam: hypoxie (onvoldoende zuurstof) en uitzetting van gassen in de lichaamsholten.(1-2) Voeg daarbij de lage luchtvochtigheid in de cabine, een mogelijke verandering in de smaak van voedsel en intra-auriculaire hyperdruk die pijnlijk kan zijn bij het opstijgen, door het 'residu' van de lucht op de grond in het vliegtuig. Bij de landing wordt het verschijnsel omgekeerd doordat de cabinedruk stijgt en het trommelvlies naar binnen wordt gedrukt, wat de indruk geeft van verstopte oren.(1)
Vliegreizen blijken een risicofactor te zijn voor trombo-embolische aandoeningen, waarbij het risico van diep-veneuze trombose (DVT) al na vier uur vliegen met twee of drie wordt vermenigvuldigd, en hoe langer de vlucht, hoe groter het risico.
Als preventieve maatregel worden de volgende maatregelen aanbevolen:
Reisziekte komt vaker voor op boten, maar kan ook voorkomen in auto's, vliegtuigen en andere vervoermiddelen. Kinderen tussen twee en twaalf jaar lopen meer risico dan zuigelingen, tieners en volwassenen. Een voorgeschiedenis van migraine is een bijkomende risicofactor.
Bronnen: (1)https://professionalaviationschool.com/fr/comment-fonctionne-la-pressurisation-un-avion/ (2)https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/232801/WER8021_181-191.PDF (3)https://www.santepubliquefrance.fr/determinants-de-sante/voyage/documents/magazines-revues/bulletin-epidemiologique-hebdomadaire-2
Minerale zonbeschermingen bevatten zinkoxide of titaandioxide en vormen een barrière, die het uv-licht weerkaatst voor het in de huid dringt. Minerale zonbeschermingen wo...
Lees verderBoekte u een avontuurlijke reis? Wij geven u alvast tips voor een veilige vakantie in bossen of exotische plekken.
Ten eerste moet elke avonturier...
Lees verderHuidkanker is goed voor 40% van alle kankers in België en is daarmee kanker nummer 1. Bij één op de vijf Belgen wordt de diagnose gesteld vóór de leeftijd van 75 jaar. He...
Lees verderTips om uw behandeling correct te volgen tijdens de vakantie!
Nu de vakantie nadert, komt het idee op om meer tijd door te brengen met familie, activiteiten te ondernemen met vrienden of op reis te gaan. Kortom, om de dagelijkse sle...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen