De zon wordt vaak beschouwd als potentieel gevaarlijk voor de gezondheid: huidkanker, verbranding, zonnesteek, uitdroging... De zon moet dus zoveel mogelijk worden vermeden, zo klinkt het vaak. Toch valt niet te ontkennen dat de voordelen van de zon even belangrijk zijn als de risico's.
Ja, de zon heeft een aanzienlijke invloed op de gezondheid van de mens. Ze bepaalt het leven, de biologische en seizoensgebonden ritmes en is de belangrijkste bron van vitamine D, die op zijn beurt betrokken is bij een groot aantal fysiologische processen. De zon heeft ook een aanzienlijke invloed op de psyche: van meer zelfvertrouwen tot seizoensgebonden depressie door een gebrek aan licht.
In theorie zou vitamine D niet als een vitamine moeten worden beschouwd, omdat de vitamine in de huid wordt aangemaakt onder invloed van ultraviolet B zonlicht (UVB), verantwoordelijk voor de bruine kleur en de verdikking van de oppervlakkige huidlagen). Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, staat bekend als calciferol of 25(OH)D, en bevat twee entiteiten: vitamine D2 of ergocalciferol, geproduceerd door planten, en vitamine D3 of cholecalciferol, dat aangetroffen wordt bij dieren en mensen.
In Midden-Europese landen is het gebrek aan zonlicht meestal de reden voor een tekort aan vitamine D. Voedingssupplementen kunnen daarom nuttig en noodzakelijk zijn.
Voedingsmiddelen | μg (microgram)/100 g |
---|---|
Levertraan | 200 |
Zalm, haring, ansjovis, pilchards | 12-20 |
Sardines, regenboogforel, makreel, margarine | 8-12 |
Paling, tonijn, oesters, kaviaar, eigeel | 3-8 |
Rivierforel, tongschar, lompviskuit | 1,5-2 |
Rode mul, vaars- en lamslever, boter, ham, spek, patés, champignons | 0,5-1,5 |
Bron: Source alimentaire de vitamine D : base de donnée Ciqual, ANSES.
Andere oorzaken van een tekort aan vitamine D zijn tekorten aan voedingsstoffen die vooral voorkomen bij personen die geen voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong consumeren (vegetariërs, veganisten) en bij mensen die met intestinale malabsorptie kampen, zoals dat het geval kan zijn bij chronische ontstekingsziekten (IBD).
Botkapitaal: Vitamine D3 of cholecalciferol speelt een sleutelrol bij de groei, de mineralisatie en het behoud van het botkapitaal door de opname en het gebruik van calcium en fosfor mogelijk te maken. Tijdens de kindertijd, en vooral de twee eerste levensjaren, en de adolescentie verhoogt de groei de behoefte aan deze twee minerale voedingsstoffen en dus aan vitamine D.(1)
In de jaren 1920 werd tuberculose met enig succes behandeld door regelmatige blootstelling aan de zon. Het afgelopen decennium heeft onderzoek nieuwe informatie opgeleverd over die waarnemingen. Vitamine D speelt een sleutelrol in het immuunsysteem, de gezondheid van de luchtwegen, de huid en mogelijk de darmen. Een aantal auto-immuunziekten, waaronder multiple sclerose, type I-diabetes, systemische lupus erythematosus en reumatoïde artritis, worden in verband gebracht met een tekort aan vitamine D. Vitamine D zou een belangrijke rol kunnen spelen bij de preventie en de behandeling van deze aandoeningen.
Vitamine D-tekort uit zich aanvankelijk in chronische vermoeidheid, verminderde spierfunctie (gebrek aan tonus, zwakte, krampen, verhoogd risico op vallen), verminderde immuniteit (wat het risico op acute luchtweginfecties vergroot) en dermatologische problemen (haaruitval).(3) De laatste jaren is een tekort aan vitamine D ook in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Er blijkt een verband te zijn met risicofactoren voor hart- en vaatziekten, waaronder zwaarlijvigheid, insulineresistentie, hypertensie en chronische laaggradige ontsteking.(4)
Minerale zonbeschermingen bevatten zinkoxide of titaandioxide en vormen een barrière, die het uv-licht weerkaatst voor het in de huid dringt. Minerale zonbeschermingen wo...
Lees verderBoekte u een avontuurlijke reis? Wij geven u alvast tips voor een veilige vakantie in bossen of exotische plekken.
Ten eerste moet elke avonturier...
Lees verderHuidkanker is goed voor 40% van alle kankers in België en is daarmee kanker nummer 1. Bij één op de vijf Belgen wordt de diagnose gesteld vóór de leeftijd van 75 jaar. He...
Lees verderTips om uw behandeling correct te volgen tijdens de vakantie!
Nu de vakantie nadert, komt het idee op om meer tijd door te brengen met familie, activiteiten te ondernemen met vrienden of op reis te gaan. Kortom, om de dagelijkse sle...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen