Gepubliceerd op 28/08/2024 à 22:06
De studie is uitgevoerd bij 75 629 proefpersonen van wie de activiteit gedurende een week werd gemeten met een toestelletje. Ze werden in drie groepen ingedeeld:
Tijdens een mediane follow-up van 8,4 jaar is bij 530 deelnemers een diagnose van dementie gesteld, bij 1468 een diagnose van CVA, bij 319 een diagnose van ziekte van Parkinson, bij 1507 een diagnose van depressie, bij 1794 een diagnose van angst en bij 18 een diagnose van bipolaire stoornis. Het risico op dementie, CVA, ziekte van Parkinson, depressie en angst was lager bij de ‘weekeindesporters’ dan bij de inactieven. De vorsers hebben ook vastgesteld dat de proefpersonen die regelmatig lichaamsbeweging namen, ongeacht het type activiteit, een lager risico op dementie, angst en depressie vertoonden dan de inactieven.
Een alternatief in preventieve interventies strategieën voor de gezondheid van de hersenen?Het risico op dementie, CVA, ziekte van Parkinson, depressie en angst was vergelijkbaar bij ‘weekeindesporters’ en actievelingen. Dat wijst erop dat het model van de weekeindesporter een mogelijk alternatief is in het kader van een preventief beleid, vooral voor mensen die er niet in slagen dagelijks lichaamsbeweging te nemen. Een nieuwe demonstratie van de weldaad van sport voor de gezondheid!
Deel en print dit artikel
“Vandaag kan je stellen dat vanaf 3.000 stappen per dag, hoe meer stappen je zet, hoe minder groot het risico op vroegtijdig overlijden is.” Dat zegt Prof. Jan Seghers, g...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen