Opwarming gebeurt vaak slordig of niet, ook al is het een essentieel onderdeel van elke sportactiviteit. Waarom is het zo belangrijk en hoe doe je het?
Opwarmen wordt gebruikt om de conditie op peil te houden en u voor te bereiden op de training. Ze omvatten het geleidelijk verhogen van de hart- en ademhalingsfrequentie om de zuurstoftoevoer naar de spieren te verbeteren. Door het hele lichaam te activeren, helpen ze de gewrichten te mobiliseren en de spieren op te warmen. Hoe warmer de spieren, hoe beter ze zullen werken. Opwarmen helpt blessures zoals contracturen en spierverrekkingen voorkomen. Tot slot is deze fase ook een gelegenheid om u mentaal voor te bereiden: om de overgang te maken tussen rust en inspanning, om u te concentreren op uw lichaam en uzelf bewust te zijn van de behoeften van uw lichaam.
Opwarmen hangt af van het soort fysieke activiteit dat u daarna doet. Voor een rondje hardlopen bestaat opwarming bijvoorbeeld vooral uit het ‘losmaken’ van de enkel- en kniegewrichten en het opwarmen van de beenspieren door de knieën en hiel-billen op te tillen, evenals het stimuleren van het cardiorespiratoir stelsel.
Afhankelijk van de intensiteit van de sportactiviteit kan de warming-up 10 tot 30 minuten duren. Voor een algemene opwarming kunt u ook alle gewrichten van top tot teen mobiliseren:
Het gevoel van warmte geeft aan dat u opgewarmd bent. Als u buiten adem bent en steken in uw zij hebt, hebt u te veel van uzelf gevraagd. Een goede warming-up moet:
“Vandaag kan je stellen dat vanaf 3.000 stappen per dag, hoe meer stappen je zet, hoe minder groot het risico op vroegtijdig overlijden is.” Dat zegt Prof. Jan Seghers, g...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen