Een transplantatie is pas mogelijk als de ontvanger – de persoon die het orgaan zal krijgen – en het getransplanteerde orgaan (donororgaan) zo compatibel mogelijk zijn.
Naast twee belangrijke factoren, bloedcompatibiliteit en HLA-typering, spelen ook lengte en gewicht een rol.
Orgaandonatie is alleen mogelijk tussen twee personen met een compatibele bloedgroep:
Bloedgroep van de donor |
Bloedgroep van de ontvanger |
O (‘universele donor’) |
O - A - B – AB |
A |
A – AB |
B |
B – AB |
AB |
AB (’universele ontvanger’) |
Humane leukocytenantigenen (HLA) zijn eiwitten die zich op het oppervlak van alle lichaamscellen bevinden. Ze vormen een herkenningssysteem dat eigen is aan het organisme, het zogenaamde ‘major histocompatibiliteitscomplex’. Ze zorgen ervoor dat het immuunsysteem kan nagaan of een cel deel uitmaakt van het organisme, dan wel of het gaat om een vreemd lichaam dat moet worden vernietigd.
Iedereen beschikt over een eigen HLA-typering. Hoe gelijkaardiger de HLA-typeringen van donor en ontvanger, hoe lager het risico op afstoting van het transplantaat (dat door het organisme van de ontvanger beschouwd wordt als een vreemd lichaam).
Artikel geschreven door Alicia Alongi, gezondheidsjournalist, in samenwerking met prof. Diethard Monbaliu, Abdominale Transplantatie, U.Z. Leuven.
Verschillende aandoeningen kunnen op termijn een orgaantransplantatie vereisen. Die wordt pas in laatste instantie overwogen wanneer alle andere behandelingen falen.
Diabetes type 1, met als complicatie terminale nierinsufficiëntie. In dat geval wordt de pancreastransplantatie gecombineerd met een niertransplantatie, om zowel de diabetes als de nierinsufficiëntie te behandelen.
In bepaalde zeldzame gevallen kan ook een geïsoleerde transplantatie van de pancreas aangewezen zijn, zoals in geval van complicaties van diabetes die fataal kunnen zijn (bv. hypoglycemische coma).
Terminaal longfalen als gevolg van longfibrose,pulmonale arteriële hypertensie, mucoviscidose of emfyseem (COPD).
Darmfalen, veroorzaakt door een te korte darm, door een slecht functioneren van de darm of door te weinig darm (bv. na darmresectie). Patiënten met darmfalen komen in aanmerking voor een darmtransplantatie in geval van ernstige verwikkelingen ten gevolge van de kunstmatige voeding waarvan ze afhankelijk zijn, met name leverfalen, ernstige infecties van de intraveneuze toegangsweg of een dreigend tekort aan IV toegangswegen om de voeding rechtstreeks in de bloedbaan toe te dienen.
Artikel geschreven door Alicia Alongi, gezondheidsjournalist, in samenwerking met prof. Diethard Monbaliu, Abdominale Transplantatie, U.Z. Leuven.
https://fr.medipedia.be : هذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبار
https://fr.medipedia.be : هذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبار
https://...
Het is raadzaam om ook na een transplantatie waakzaam te blijven bij blootstelling aan de zon. Ontdek waarom en hoe u van zonnig weer kunt genieten en tegelijkertijd zorg...
Lees verderNa een transplantatie neemt het risico op infectie toe omwille van de immunosuppressieve behandelingen. Een paar tips kunnen helpen voorkomen dat u ziek wordt.
Lees verderOm het risico op infectie na een transplantatie te beperken, is het van essentieel belang om zorg te dragen voor hygiëne. Een paar eenvoudige tips kunnen u daarbij helpen...
Lees verderHet is raadzaam om ook na een transplantatie waakzaam te blijven bij blootstelling aan de zon. Ontdek waarom en hoe u van zonnig weer kunt genieten en tegelijkertijd zorg...
Lees verderNa een transplantatie neemt het risico op infectie toe omwille van de immunosuppressieve behandelingen. Een paar tips kunnen helpen voorkomen dat u ziek wordt.
Lees verderVincent, 62 jaar
Bruno Desschans, transplantatiecoördinator UZ Leuven
Lucien, 67 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen