België beschikt over een wet inzake het wegnemen en transplanteren van organen of weefsels voor therapeutische doeleinden. Die wet is gebaseerd op het principe van de impliciete of vermeende toestemming, met andere woorden: het ‘opt-out’-principe, of ‘Niet weigeren is toestemmen’.
Volgens de geest van die wet stemt elke persoon die geen verzet heeft aangetekend tegen het wegnemen van zijn organen na zijn dood, automatisch in met deze praktijk.
De arts die de mogelijkheid heeft om organen weg te nemen, moet vooraf nagaan of de potentiële donor zijn toestemming heeft gegeven voor of verzet heeft aangetekend tegen orgaandonatie. Daartoe moet hij het Rijksregister raadplegen, via het transplantatiecentrum waarmee zijn ziekenhuis samenwerkt, dat op zijn beurt in verbinding staat met Eurotransplant.
Bevat het Rijksregister hierover geen enkele informatie, dan kan orgaanafname overwogen worden.
Iemand kan zijn organen afstaan na:
Het is mogelijk om nog tijdens zijn leven een orgaan of een deel ervan af te staan. Het gaat hier vooral om:
De voorwaarde is dat de orgaandonatie op lange termijn geen negatieve impact heeft op de gezondheid van de donor. Die moet meerderjarig zijn en een familielid, naaste of verwante met nauwe emotionele band zijn van de ontvanger.
Een pre-transplantatiebilan is noodzakelijk om de potentiële risico’s in kaart te brengen. Het doel is om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de transplantatie.
Lees verderSommige geneesmiddelen of substanties kunnen uw immunosuppressieve behandeling minder doeltreffend maken. Een paar tips kunnen u helpen om het risico op interacties en du...
Lees verderVincent, 62 jaar
Bruno Desschans, transplantatiecoördinator UZ Leuven
Lucien, 67 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen