In 1% van de gevallen kan de ziekte evolueren naar een hemorragische dengue. De koorts houdt aan en er verschijnen symptomen van bloedingen:
Doorgaans wordt het gezicht rood. Er kan bloed in het braaksel of de stoelgang zitten.
Op de huid kunnen petechiën (rode vlekjes) verschijnen. Die bloedingssymptomen zijn te wijten aan een sterke daling van het aantal bloedplaatjes en een verhoogde doorlaatbaarheid van de bloedvaten. Hemorragische dengue is vooral gevaarlijk bij kinderen jonger dan vijftien jaar.
Hemorragische dengue kan gepaard gaan met een hypovolemische shock. Dat komt door het bloedverlies en het tekort aan bloed in het lichaam. We kunnen het vergelijken met een lek in een verwarmingscircuit. Doordat er te weinig vocht in het lichaam circuleert, daalt de bloeddruk.
Hypovolemische shock wordt gekenmerkt door afkoeling, een klamme huid en een nauwelijks of niet waarneembare pols. Als er niet snel een infuus wordt toegediend, kan de patiënt in enkele uren tijd overlijden.
Bepaalde serotypes (types van virussen) van dengue evolueren gemakkelijker naar ernstige vormen. Iemand die al dengue gehad heeft, zal bij een tweede of derde infectie gemakkelijker een ernstige vorm van de ziekte ontwikkelen.
Volgens Sciensano-viroloog en gastprofessor aan de Universiteit Gent Steven Van Gucht is er te weinig alertheid rond tekenencefalitis als reisziekte.
Zo ja, dan behoor je tot een kleine minderheid: slechts 24% van de Belgen kent deze ziekte.
Ze komt nochtans vaak voor in Duitsland, een buurland van België, en daarnaa...
Lees verderAlleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben bloed nodig om hun eitjes goed te kunnen ontwikkelen. Dankzij warmte- en CO2-sensoren kunnen ze de a...
Lees verderprof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Nathalie, 35 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen