Mijn man en ik reizen graag. Drie jaar geleden gingen we naar Thailand. Tijdens de reis gebruikten we elke dag producten tegen muggen, zowel binnen als buiten. Behalve één keer. De dag voor onze terugkeer zijn we 's avonds in de stad gaan eten. Het was 18 uur, ik had een douche genomen en was vergeten het insectenwerend middel aan te brengen. Waarschijnlijk ben ik die avond gestoken.
Een week later werd ik wakker met koorts, misselijkheid en overal pijn. In het begin maakte ik me geen zorgen. Na drie, vier dagen voelde ik me al beter. Maar de vijfde dag staken de symptomen weer de kop op. Toen voelde ik me echt ziek. Ik had 40 °C koorts, ik rilde en ik had lage rugpijn. Toen er rode vlekjes verschenen op mijn armen en benen en toen mijn mond begon te bloeden, werd ik bang.
De arts is gekomen. Toen ik hem zei dat we net terug waren uit Thailand, had hij de juiste reflex: hij stuurde me meteen naar de spoedgevallendienst. Daar hebben ze bloed afgenomen en de diagnose gesteld: ik had een hemorragische dengue. Ik werd meteen in het ziekenhuis opgenomen voor een infuus. Ik heb geluk gehad: ik ben vrij snel genezen. Maar de herstelfase heeft lang geduurd: ik ben minstens twee maanden zeer moe geweest.
"Het wordt subcutaan toegediend (één injectie), minstens tien dagen voor het vertrek, opdat het lichaam tijd heeft om antistoffen te maken. In België is het vaccin tegen gele koorts uitsluitend te verkrijgen in erkende vaccinatiecentra."
"Officieel blijft het vaccin tegen gele koorts doeltreffend gedurende tien jaar. Maar in werkelijkheid houdt de bescherming veel langer aan, waarschijnlijk enkele tientallen jaren."
"Ja, in 15-20% van de gevallen. Er kan 5 tot 10 dagen na de injectie een griepachtige toestand optreden. Ernstige bijwerkingen zijn evenwel zeer zeldzaam en treden vooral op bij baby's jonger dan zes maanden en ouderen. In de meeste gevallen zijn de risico's van het vaccin echter veel minder groot dan de risico's die voortvloeien uit de ziekte."
"We enten geen mensen in van wie het immuunsysteem verzwakt is. Dat is het geval bij zwangere vrouwen, mensen die seropositief zijn, mensen met een auto-immuunziekte (lupus, ziekte van Crohn, enz.), en patiënten die een immunosuppressieve behandeling krijgen (bijvoorbeeld na een transplantatie). Die contra-indicaties zijn echter niet absoluut. Daarom is het toch belangrijk naar een Travel Clinic te gaan, waar de arts de risico's en de voordelen van vaccinatie zal evalueren."
Volgens Sciensano-viroloog en gastprofessor aan de Universiteit Gent Steven Van Gucht is er te weinig alertheid rond tekenencefalitis als reisziekte.
Zo ja, dan behoor je tot een kleine minderheid: slechts 24% van de Belgen kent deze ziekte.
Ze komt nochtans vaak voor in Duitsland, een buurland van België, en daarnaa...
Lees verderU vertrekt naar het buitenland? Het eerste wat u moet doen, is inlichtingen inwinnen over de ziekten die in dat land voorkomen, en over de beschikbar...
Lees verderAlleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben bloed nodig om hun eitjes goed te kunnen ontwikkelen. Dankzij warmte- en CO2-sensoren kunnen ze de a...
Lees verderprof. Yves Van Laethem (Clinique César de Paepe)
Nathalie, 35 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen