De neus is slechts een gedeelte van de bovenste luchtwegen. De ingeademde lucht verplaatst zich daarna langs andere organen:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Philippe Rombaux (Cliniques universitaires Saint-Luc) en Dr. Carine Delbrouck (Erasme).
De voornaamste functie van de neus is natuurlijk ons te laten ademen. Bij de ademhaling moet de neus in de eerste plaats de longen beschermen. De lucht die we inademen is immers vaak koud, droog en verontreinigd.
Als die lucht langs de neus gaat, dan kan ze worden bevochtigd bij het contact met de slijmvliezen en geleidelijk aan worden opgewarmd. Ze gaat ook langs een filter waarin de grootste stofdeeltjes worden tegengehouden die de luchtpijpen zouden irriteren.
De neus is ook ons reukorgaan. In het bovenste deel van de neusholten komen de zenuwuiteinden van de reukzenuw in contact met de geurstoffen van buiten. Het is dus in de neus dat de geuren worden waargenomen alvorens de informatie naar de hersenen wordt doorgestuurd. Daar worden de verschillende geuren herkend en geïnterpreteerd; maar ook de smaaksensaties. De smaak ontstaat in de cellen op tong die slechts vijf smaken kan waarnemen: zoet, zout, bitter, zuur en nog een vijfde van glutamaat. Elke fijne waarneming van aroma's en smaken gebeurt in de neus, als de geurstoffen van ons voedsel achter het verhemelte voorbijgaan.
Onze neus helpt ons ook nog om ons begrijpbaar te maken. Hij speelt samen met de sinussen de rol van een klankkast waarin de geluiden worden veranderd die wij maken bij het spreken. Daarom horen we zo makkelijk als iemand zijn neus verstopt is!
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Philippe Rombaux (Cliniques universitaires Saint-Luc) en Dr. Carine Delbrouck (Erasme).
De voornaamste functie van de neus is natuurlijk ons te laten ademen. Bij de ademhaling moet de neus in de eerste plaats de longen beschermen. De lucht die we...
Lees verderDe neus is slechts een gedeelte van de bovenste luchtwegen. De ingeademde lucht verplaatst zich daarna langs andere organen:
Meer dan 200 verschillende virussen kunnen een verkoudheid veroorzaken. Kinderen krijgen 7 tot 10 verkoudheden per jaar; volwassenen slechts 3...
Lees verderOok al men verkouden worden in gelijk welk seizoen, toch komen verkoudheden veel meer voor in de herfst en in de winter. De oorzaak: het bin...
Lees verderDeze geneesmiddelen zijn niet doeltreffend tegen de virussen die een verkoudheid veroorzaken en evenmin tegen gelijk welk and...
Lees verderAangezien een verkoudheid vanzelf geneest binnen enkele dagen, is het vooral van belang de onaangename symptomen te doen verminderen. Het eerste...
Lees verderProf. Rombaux, NKO, (Cliniques universitaires Saint-Luc)
Angst voor het vaccin
Artrose
Chronische bronchitis
Covid-19
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Longkanker
Lymfomen
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Multiple sclerose
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging