Deze geneesmiddelen zijn niet doeltreffend tegen de virussen die een verkoudheid veroorzaken en evenmin tegen gelijk welk ander virus trouwens. Zij bestrijden enkel bacteriën.
Virussen zijn zeer kleine organismen. Ze hebben eigenlijk zelf geen eigen leven: hun enige activiteit is het koloniseren van cellen om zich te vermenigvuldigen totdat de gastheercel zelf afsterft. Bacteriën daarentegen zijn organismen die uit één cel bestaan maar die wel in staat zijn zich te vermenigvuldigen en met hun omgeving in wisselwerking te treden. Antibiotica verstoren die functies om ons van de bacteriën af te helpen. Zij kunnen echter niets beginnen tegen virussen en dus ook niet tegen een verkoudheid.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Philippe Rombaux (Cliniques universitaires Saint-Luc) en Dr. Carine Delbrouck (Erasme).
Aangezien een verkoudheid vanzelf geneest binnen enkele dagen, is het vooral van belang de onaangename symptomen te doen verminderen. Het eerste wapen daartegen zijn lokale behandelingen die in de neus worden toegediend.
Om de neusademhaling te verbeteren worden ontzwellende druppels of sprays vaak gebruikt. Ze hebben een vaatvernauwende werking waarbij de diameter van de bloedvaten vermindert zodat er minder bloed in de slijmvliezen komt. Automatisch ontzwellen de slijmvliezen, wordt de ademhaling via de neus beter en snuit men minder.
Sommige neusdruppels bevatten naast de actieve vaatvernauwende stof ook antihistaminica of corticosteroïden om de lokale ontstekingsreactie te verminderen en de rhinoree (neusloop) te doen afnemen. In andere is een geringe hoeveelheid antibiotica aanwezig, maar dat zijn niet de meest nuttige.
Opgelet: alle sprays en druppels met een vaatvernauwend middel kunnen gewenning veroorzaken. Het slijmvlies zwelt nog meer op als het product geen effect meer heeft waardoor men de neiging heeft de dosis te verhogen en zo een duivelskring wordt ingesteld die men medicamenteuze rhinitis noemt. Het is dus af te raden lokale ontzwellende middelen langer dan 5 tot 7 dagen te gebruiken.
Orale geneesmiddelen, die langs de mond worden ingenomen, kunnen ook werken tegen een verkoudheid:
Aspirine echter wordt niet aangeraden tegen een verkoudheid. Aspirine heeft immers teveel bijwerkingen terwijl het nut ervan niet groter is dan van de genoemde geneesmiddelen.
We vermelden hier ook nog de ontzwellende middelen die langs de mond worden ingenomen. Dat zijn vaatvernauwers die vaak gecombineerd zijn met paracetamol of met antihistaminica. Deze geneesmiddelen houden echter risico's in voor mensen met hoge bloeddruk en worden dan ook minder vaak voorgeschreven dan de druppels of sprays.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Prof. Philippe Rombaux (Cliniques universitaires Saint-Luc) en Dr. Carine Delbrouck (Erasme).
De voornaamste functie van de neus is natuurlijk ons te laten ademen. Bij de ademhaling moet de neus in de eerste plaats de longen beschermen. De lucht die we...
Lees verderDe neus is slechts een gedeelte van de bovenste luchtwegen. De ingeademde lucht verplaatst zich daarna langs andere organen:
Meer dan 200 verschillende virussen kunnen een verkoudheid veroorzaken. Kinderen krijgen 7 tot 10 verkoudheden per jaar; volwassenen slechts 3...
Lees verderOok al men verkouden worden in gelijk welk seizoen, toch komen verkoudheden veel meer voor in de herfst en in de winter. De oorzaak: het bin...
Lees verderDeze geneesmiddelen zijn niet doeltreffend tegen de virussen die een verkoudheid veroorzaken en evenmin tegen gelijk welk and...
Lees verderAangezien een verkoudheid vanzelf geneest binnen enkele dagen, is het vooral van belang de onaangename symptomen te doen verminderen. Het eerste...
Lees verderProf. Rombaux, NKO, (Cliniques universitaires Saint-Luc)
Angst voor het vaccin
Artrose
Chronische bronchitis
Covid-19
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Longkanker
Lymfomen
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Multiple sclerose
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging