Een actief en bevredigend seksleven hebben is in onze samenleving heel belangrijk. We moeten ons absoluut goed in ons vel voelen en mogen vooral niet gefrustreerd rondlopen! De druk is dan ook erg groot. Mannen die last hebben van een seksuele disfunctie zoals vroegtijdige zaadlozing, ervaren die situatie daarom soms als erg kwetsend, als een aantasting van hun mannelijkheid. Als ze de indruk hebben dat ze een vrouw tijdens de coïtus geen orgasme kunnen bezorgen, zitten ze soms met schuldgevoelens. Ze zijn boos of ze lijden eronder. Toch zijn de vrouwen die tijdens de coïtus kunnen klaarkomen in de minderheid. De grote meerderheid komt tot een orgasme door stimulatie van de clitoris tijdens (of buiten) de coïtus, maar beleeft ook plezier aan de coïtus zelf. Daarom wordt coïtale anorgasmie van de vrouw (het niet krijgen van een orgasme tijdens de coïtus) als een normale variant van het seksleven beschouwd.
De strategieën die mannen ontwikkelen om hun zaadlozing te controleren, beletten trouwens vaak dat ze aan de seksuele daad echt plezier beleven.
Gerealiseerd in samenwerking met Dr Esther Hirch, klinisch seksuoloog en sekstherapeut.
Vroegtijdig klaarkomen is natuurlijk niet zonder gevolgen voor de relatie. Slechts een heel kleine minderheid van de vrouwen die een coïtaal orgasme krijgen, kunnen al na één of twee minuten klaarkomen. Ook bij de partner kan er dus frustratie ontstaan. Soms voelt ze zich zelf ook schuldig en ervaart ze net als de man negatieve gevoelens. Het gevaar bestaat dan dat er een vicieuze cirkel ontstaat, dat de partners minder met elkaar gaan vrijen en/of dat de dialoog stilvalt.
Soms is vroegtijdig klaarkomen trouwens een teken dat er iets scheelt in de relatie. Het onvermogen van de man om zijn opwinding te beheersen, kan bijvoorbeeld wijzen op angst om de andere te verliezen of op een onbewuste vijandige houding jegens de partner. Daarom kan het nuttig zijn om de achterliggende grond van een vroegtijdige zaadlozing op relationeel vlak proberen te achterhalen. Soms kan dat de seksuele problemen gedeeltelijk oplossen.
Gerealiseerd in samenwerking met Dr Esther Hirch, klinisch seksuoloog en sekstherapeut.
Vroegtijdig klaarkomen wordt soms behandeld met antidepressiva. Die geneesmiddelen hebben als bijwerking dat ze de zaadlozing vertragen. Maar...
Lees verderSoms kan het gebruik van lokale crèmes of sprays met verdovende stoffen zoals lidocaïne en prilocaïne helpen. Ze maken de penis ongevoeliger, waardoor de man de zaadlozin...
Lees verderDirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Dr Esther Hirch, klinisch seksuoloog en sekstherapeut
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen