De problemen van vroegtijdig klaarkomen treden vaak al vanaf de allereerste seksuele contacten op. We spreken dan van primaire vroegtijdige zaadlozing. En dat is helemaal niet zo verwonderlijk. Het moment van de zaadlozing uitstellen, is namelijk niet echt ‘natuurlijk’. De zaadlozing is een reflex die volgt als de opwinding te groot wordt. Het is een beetje te vergelijken met de hamertjestest: uw been gaat automatisch omhoog als de arts met een hamertje op uw knie klopt! Mannen die de coïtus langer willen laten duren, moeten hun opwinding dus op een peil zien te houden dat lager ligt dan het niveau dat de uitstootreflex uitlokt.
In zeldzame gevallen is vroegtijdig klaarkomen te wijten aan erfelijke factoren. Ook sommige fysiologische kenmerken - zoals een te kort voorhuidbandje van de penis - kunnen tot vroegtijdig klaarkomen leiden. Het voorhuidbandje is het riempje van de voorhuid aan de bovenkant van de penis dat ervoor zorgt dat de eikel gedeeltelijk wordt bedekt. Bij het vrijen is de eikel dus niet continu aan de wrijving onderhevig en kan de intensiteit van de seksuele opwinding zo worden verhoogd of verlaagd. Als het voorhuidbandje te kort is, is die controle onmogelijk. Het voorhuidbandje kan met een operatie verlengd worden.
Soms krijgen mannen pas later in hun actieve seksleven last van vroegtijdig klaarkomen. De meest voorkomende oorzaken zijn van psychologische aard: relatieproblemen, nieuwe of wisselende partners enz. Vroegtijdig klaarkomen kan ook ontstaan als er een erectiele disfunctie optreedt.
Gerealiseerd in samenwerking met Dr Esther Hirch, klinisch seksuoloog en sekstherapeut.
Vroegtijdig klaarkomen wordt soms behandeld met antidepressiva. Die geneesmiddelen hebben als bijwerking dat ze de zaadlozing vertragen. Maar...
Lees verderSoms kan het gebruik van lokale crèmes of sprays met verdovende stoffen zoals lidocaïne en prilocaïne helpen. Ze maken de penis ongevoeliger, waardoor de man de zaadlozin...
Lees verderDirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Dr Esther Hirch, klinisch seksuoloog en sekstherapeut
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen