Twee verschillende stoornissen
Vroegtijdig klaarkomen kan al dan niet gepaard gaan met een stoornis van de erectiele functie, een erectieprobleem dus. Sommige mannen hebben last van vroegtijdig klaarkomen maar hebben perfect bevredigende erecties. Andere hebben zwakkere erecties en/of erecties die ze moeilijk kunnen aanhouden. En omdat mannen die last hebben van vroegtijdig klaarkomen zich willen ‘inhouden’, ontwikkelen ze vaak strategieën om hun opwinding in te tomen (aan iets anders denken, even wachten met bewegen enz.). Jammer genoeg werken die strategieën soms ‘te goed’!
Subtiele interacties
De stress die ontstaat door de angst om te vroeg klaar te komen, kan trouwens ook tot erectiestoornissen leiden. In sommige gevallen is het hoofdprobleem ook een erectiestoornis: de man wil een stijvere erectie en spant daarom onbewust zijn musculus pubococcygicus op, een spier die loopt van het schaambeen naar het stuitje. Die spier werkt dan als een soort knevel: ze houdt de erectie in stand maar veroorzaakt tegelijk een vroegtijdige zaadlozing. Studies tonen aan dat 30% van de mannen die last hebben van een erectiele disfunctie ook vroegtijdig klaarkomen.
Gerealiseerd in samenwerking met Dr Esther Hirch, klinisch seksuoloog en sekstherapeut.
De definitie van vroegtijdig klaarkomen verschilt van de ene mens tot de andere en van het ene tijdperk tot het andere. In de jaren 1950 bedroeg de ‘normale’ duur van de eigenlijke gemeenschap bijvoorbeeld nooit meer dan twee minuten! Vandaag hebben koppels andere verwachtingen, vooral omdat nu ook rekening wordt gehouden met het genot van de vrouw. Volgens seksuologen zou de coïtus intravaginalis - of simpel gezegd de penetratie - minstens drie tot zeven minuten moeten duren, in het ideale geval zelfs zeven tot dertien minuten.
Een poosje geleden heeft de ISSM (The International Society for Sexual Medicine) vroegtijdige zaadlozing als volgt omschreven:
Maar vroegtijdig klaarkomen is geen kwestie van timing, van minuten tellen! Seksuologen werken vandaag met een ruimere definitie van vroegtijdig klaarkomen. Volgens hen is er sprake van vroegtijdige zaadlozing als de man sneller klaarkomt dan hij (of zijn partner) dat wenst. Mannen die er last van hebben, slagen er niet in om hun opwinding tijdens de geslachtsgemeenschap te controleren en bereiken daardoor al snel hun zogenaamde ‘point of no return’. Als dat punt eenmaal is bereikt, is de zaadlozing onvermijdelijk.
Gerealiseerd in samenwerking met Dr Esther Hirch, klinisch seksuoloog en sekstherapeut.
Vroegtijdig klaarkomen wordt soms behandeld met antidepressiva. Die geneesmiddelen hebben als bijwerking dat ze de zaadlozing vertragen. Maar...
Lees verderSoms kan het gebruik van lokale crèmes of sprays met verdovende stoffen zoals lidocaïne en prilocaïne helpen. Ze maken de penis ongevoeliger, waardoor de man de zaadlozin...
Lees verderDirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Dr Esther Hirch, klinisch seksuoloog en sekstherapeut
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen