Water en hydratatie - “Welk water voor het flesje van mijn baby?” | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Water en hydratatie


GETUIGENISSEN

“Welk water voor het flesje van mijn baby?”

“Welk water voor het flesje van mijn baby?”

Voor baby's is de keuze van het juiste water delicater dan voor volwassenen. Dr. Émilie Poitoux, kinderarts, geeft tekst en uitleg.

Fleswater of kraanwater, warm of koud, mineraalrijk of niet, het zijn niet meteen punten waar een volwassene systematisch aan denkt bij het drinken van water. Maar voor een baby kan elk van deze keuzes een beslissende invloed hebben op zijn gezondheid.

Welk water wordt aanbevolen voor babyflesjes?

Dr. Émilie Poitoux: “Je moet ervoor zorgen dat je water gebruikt dat minder dan 500 mg/L droogrest bevat. Met droogrest bedoel ik nitraat, fluoride of natrium, dat zijn mineralen. Op de verpakking van een fles water staat vaak een klein logo dat aangeeft of het geschikt is voor de bereiding van babyvoeding. Dat is niet altijd het geval, maar ouders kunnen vertrouwen op de regel van 500 mg/L droogrest door het etiket te lezen.”

Waarom moet je water met een laag mineralengehalte kiezen voor je baby?

“De nieren van de baby zijn nog onvolgroeid. Water met te veel mineralen kan de nieren vermoeien, overbelasten en beschadigen. Een teveel aan nitraat in het water kan gevaarlijk zijn voor de baby. Ook het spijsverteringsstelsel is nog niet volgroeid, de opgenomen nitraten worden omgezet in nitrieten en zetten zich vast op de hemoglobine van de rode bloedlichaampjes, waardoor hun zuurstofvoorziening wordt verhinderd. Er is dus een risico op methemoglobimenie, die op zijn beurt cyanose kan veroorzaken: het zogenaamde blauwe baby-syndroom.”

Zijn er voorzorgsmaatregelen die je moet nemen als je eenmaal het water voor je baby hebt gekozen?

“Voor flessenwater, afgezien van de 500 mg/L droogrest regel, nee. Voor kraanwater wel. Je moet wachten tot de baby tussen de vier en de zes maanden oud is en je moet koud water gebruiken en geen warm water direct in de fles doen. Koud water verhindert micro-organismen. Aarzel niet om het water een beetje te laten lopen voordat u het in de fles doet. Voorzichtigheid is ook aangewezen in oude huizen van vóór 1948, want die kunnen lood bevatten. Dat is zeer giftig voor zuigelingen. Je moet de kraan ook goed onderhouden, ontkalken en gefilterd water uit een ontharder vermijden. Tot slot raad ik aan water uit flessen te gebruiken. Als de fles eenmaal geopend is, blijft het water 24 uur goed in de koelkast. Ik zou ook flessenwater kiezen dat bedoeld is voor zuigelingen tot twee jaar.”

Yassine Mazouni

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Tournée Minérale: in februari laten de Belgen alcohol staan! 09 02 2023
Water en hydratatie
Tournée Minérale: in februari laten de Belgen alcohol staan!

Het initiatief Tournée Minérale werd gelanceerd door de vzw Univers santé (Brussel/Wallonië) en VAD (Vlaanderen) en is al toe aan zijn zevende editie. Met dit initiatief...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Ouderen en waterconsumptie 13 02 2023
Water en hydratatie
Ouderen en waterconsumptie

Net zoals kinderen lopen ook oudere mensen een groot risico op uitdroging. Boven de 65 jaar voelt iemand later dorst dan een jongvolwassene. Daarom wordt aanbevolen dat s...

Lees verder
Kinderen en waterconsumptie 13 02 2023
Water en hydratatie
Kinderen en waterconsumptie

Voor volwassenen wordt aanbevolen om gemiddeld 1,5 liter per dag te drinken. Bij zuigelingen en kinderen hangt de hoeveelheid af van de leeftijdsgroep.

Waterbehoeften v
...

Lees verder
Tips om meer water te drinken 09 02 2023
Water en hydratatie
Tips om meer water te drinken

Maar hoe kun je makkelijker werk maken van een voldoende hydratatie? Met deze tips en tricks wordt water drinken een automatisme!

  • Drink voordat je dorst krijgt! Als j...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Eau
Medipedia facebook